Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mobilizace dopadne i na etnické Rusy, tomu se Kreml zatím vyhýbal, říká expert

  17:21
Ruský prezident Vladimir Putin oznámil částečnou mobilizaci. Ta se má týkat až 300 tisíc rezervistů. Podle Zdeňka Petráše z Univerzity obrany má tento krok pro Putina i jistá rizika. „Jakákoliv mobilizace, která je vyhlášena – ne ve smyslu obrany vlasti a zajištění bezpečnosti země, s sebou nenese velké nadšení těch, kteří jsou povoláváni,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz.

Rusko pořádá vojenské cvičení Vostok 2022 (Východ 2022), dohlíží na něj samotný prezident Vladimir Putin. (6. září 2022) | foto: Profimedia.cz

Pro ČTK jste řekl, že vyhlášení mobilizace by mohlo ochromit Putinovu pozici. A také, že tento krok naznačuje, že mu to nevychází podle plánů. Jak tohle celé vnímají v Rusku?
Těžko mohu samozřejmě mluvit za ruské obyvatele. Nicméně z hlediska mobilizace se něco očekávalo od Putinova vystoupení ke Dni vítězství už v květnu. To ještě ale nebyla situace na Ukrajině tak vyhrocená ve smyslu iniciativy Ukrajiny a defenzivní činnosti ruské armády.

Teď se seběhlo několik faktorů. Blíží se zima, což vlastně snižuje operační činnost na frontě. Ukrajinská armáda má poměrně velkou iniciativu a ta se z taktické úrovně přenáší do operační. To s sebou nese i určité strategické výhody.

Vypadá to, že západní země nepoleví ve své iniciativě dodávat zbraně a materiál na Ukrajinu. Navíc početní stav jednotek ruské armády se nejeví jako dostatečný pro to, aby mohl zvrátit stávající vývoj. Především v té severovýchodní části u Charkova, ale i v jižní části.

Je tedy mobilizace pro Putina jakési východisko?
Vypadá to tak. Vyhlásit částečnou mobilizaci s sebou ale nese riziko. Jakákoliv mobilizace, která je vyhlášena – ne ve smyslu obrany vlasti a zajištění bezpečnosti země, s sebou nenese velké nadšení těch, kteří jsou povoláváni.

Pro něho je vlastně teď situace taková, že musí vytvořit jakousi zástěrku, že je mobilizace nutná z hlediska zachování nebo ochrany hodnot Ruska a obrany vlasti. K tomu mu pomáhá zástěrka ohrožení Ruska západním světem, třeba jadernými zbraněmi.

Putin může povolat veterány z Čečenska. Nevole Rusů sílí, míní komentátor

V podstatě se uchýlil k tomu, že bude povolávat i etnické Rusy. Tomu se snažil vyhnout, protože tam je jeho těžiště popularity. Na Ukrajině v jednotkách vesměs bojují Rusové z etnických menšin, což se ale ukázalo jako nedostatečné. K částečné mobilizaci tak musel chtě nechtě přistoupit. Teď je otázka, jak to ruská veřejnost přijme.

Mobilizace se týká zhruba 300 tisíc rezervistů. Kdo tedy narukuje? Jedná se o vojáky v aktivní záloze, jaké máme my v Česku?
Víceméně ano. Plány na mobilizaci jsou dávno dané, je to v podstatě součástí obranného plánování. Každá země, která má armádu, plánuje mobilizaci v případě nebezpečí, nemusí to být jen válka. Mohou to být různé krizové situace nebo živelné pohromy.

Tou první částí je vždy povolání rezervistů. Tedy jedinců, kteří sloužili v armádě, mají zkušenosti s působením v armádě a mají nějaké znalosti nebo u nich nebude zas tak těžké vyučení pro dané operační nasazení.

To je případ této částečné mobilizace. Těžko říci, jak to mají plánováno. Z dostupných zdrojů víme, že mobilizace je vyhlášena k dnešnímu dni. Daní jedinci dostanou povolávací rozkaz. Tam to není tak, jak to bylo u nás v roce 1938, kdy se lidé hlásili dobrovolně, aniž by je někdo vyzýval.

Povolaní se pak budou dostavovat na příslušná místa, kde budou materiálně vybaveni, zajištěni a přiděleni k daným jednotkám, ke kterým patří.

Musí dojít k nějakému secvičení a přípravě

Budou nasazeni do bojů hned?
Ještě předtím, než budou nasazeni na Ukrajinu, musí dojít k nějakému secvičení a přípravě. To s sebou samozřejmě nese potřebu času.

Takže je to otázka měsíců či týdnů, než je Rusko na Ukrajině nasadí?
Měsíců ne, ale možná týdnů. Otázkou je, zda se mezi těmito jedinci nenachází příslušníci speciálních jednotek, u kterých se počítá, že průběžně absolvovali nějaký výcvik a jsou de facto schopní být okamžitě operačně nasazeni. To jsou ale spekulace.

Ruská mobilizace? Předvídatelné, důkaz, že plány nevycházejí, říká Ukrajina

Takže teoreticky nemůžeme ani říci, zda jsou ruští rezervisté bojeschopní?
No tak bojeschopní samozřejmě nejsou. Jak říkám – dostaví se na příslušné místo, kde budou vybaveni materiálem a tím, co voják potřebuje. Samozřejmě musí dojít k seznámení s jednotkou, co budou dělat a podobně. To není otázka pár hodin.

Jak těžké bude pro Rusko tolik vojáků na frontu dostat?
Otázkou je, jestli budou vytvořeny zcela nové jednotky z těchto rezervistů, nebo budou přidělováni k jednotkám, které již existují. Vlastně po tom secvičení a přípravě je právě otázka dopravy jednotek na místo určení a jejich zařazení. Jednotky, které jsou takzvaně prvosledové, a které jsou nasazené do bojové činnosti, jsou staženy a nahrazeny jednotkami čerstvými.

Rusko pořádá vojenské cvičení Vostok 2022 (Východ 2022), dohlíží na něj samotný prezident Vladimir Putin. (6. září 2022)

Lze předpokládat, že tomu tak bude i v tomto případě. Tedy že jednotlivci nebudou přiřazováni k jednotlivým jednotkám, ale nahradí bojující jednotky. Zřejmě velení ruské armády naznalo, že toto je jediná možnost, jak zvrátit dosavadní vývoj.

Jestli má dostatečné zásoby, to nikdo neřekne

Jak na tom je asi ruská armáda technicky? Má ještě něco v záloze?
Toť otázka. Kvantita a kvalita toho materiálu je překvapující pro západní svět i západní vojenské odborníky, kteří očekávali, že ruská armáda je velmoc a je na tom výrazně lépe. Je to poněkud diskutabilní. Určitě to není tak, že by si ruská armáda schovávala něco do zálohy, že by teprve až nastane čas, s něčím lepším vyrukovala. To by už udělala, protože vývoj se nedaří od počátku operace.

Jestli má dostatečné zásoby, to vám nikdo neřekne. Putin jezdí do Indie a dalších zemí, získává různé zbraňové systémy, které jsou státy ochotné Rusku poskytnout. Jak na tom je a bude, se těžko teď odhaduje.

Když tohle celé nevyjde, myslíte si, že vyhlásí celkovou mobilizaci?
Já bych nerad nějak předjímal další vývoj. Mobilizace je poměrně svízelná záležitost, pokud se má odehrávat z hlediska agresivní války. Když se nedaří a nemá to souvislost s existencí dané země, nesetkává se tento akt s přílišnou odezvou. Dá se říci, že pro Putina by to bylo veliké riziko. To by muselo být opravdu nějakým způsobem zdůvodněno jako existenční ohrožení Ruské federace.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...