ROZSTŘEL: Slovensko po brexitu pomohlo uklidnit EU, říká velvyslanec

  • 31
Slovensku se při loňském předsednictví Evropské unie podařilo zejména díky zářijovému summitu v Bratislavě uklidnit napjatou situaci po brexitu. V Rozstřelu na iDNES.tv to ve středu uvedl slovenský velvyslanec v Česku Peter Weiss. Diskusní pořad moderoval redaktor zahraniční rubriky MF DNES Luboš Palata.

„Podařilo se uklidit situaci. Summit dal po brexitu jasný signál, že je politická vůle pokračovat v evropském projektu a čelit euroskeptickým a populistickým silám. To byl hlavní politický moment našeho předsednictví,“ uvedl Weiss.

Předsednictví označil za univerzitu pro slovenskou diplomacii. „Byli jsme dobře připravení - technicky, věcně i odborně. Zvládli jsme roli vyjednavače, vysvléct národní tričko a kopat za Evropu,“ řekl velvyslanec, který na konci pořadu věnoval moderátorovi „evropskou“ kravatu.

„Naše předsednictví bylo pozitivní v tom, že se přestalo poukazovat na rozdíly mezi členskými zeměmi, ale měli jsme pozitivní agendu,“ řekl divákům Weiss, který ocenil „obdivuhodný osobní manažerský výkon“ slovenského ministra zahraničí Miroslava Lajčáka.

Slovensko předsedalo osmadvacítce v druhém pololetí loňského roku, 1. ledna jej vystřídala v čele Rady EU Malta. Podle bývalé úřednice slovenského ministerstva zahraničí bylo předsednictví předražené, premiér Robert Fico označil média, která o její kritice informovala, za „špinavé protislovenské prostitutky“ (více čtěte zde).

Výročí rozpadu federace má posílit jazykové porozumění

Jedním z témat Rozstřelu byla i rostoucí neznalost slovenštiny u mladých Čechů. „Na Slovensku se o dost více sledují české televize než v Česku slovenské,“ uvedl velvyslanec. K většímu jazykovému porozumění chce využít i 25. výročí od vzniku dvou samostatných republik, které proběhne v roce 2018.

„Moje idea je, že 1. ledna 2018 bude telemost mezi Českou televizí a Slovenskou televizí, premiéři si připijí na zdraví obou zemí,“ popsal diplomat.

Weiss v Rozstřelu komentoval i poměry v uprchlickém táboře na rakousko-slovenských hranicích, vyhlídky společného česko-slovenského letectva, vysoký počet slovenských studentů na českých vysokých školách či okolnosti rozpadu federace v roce 1992.

Média loni Weisse zmiňovala v souvislosti s kauzou Jiřího Bradyho. Byl totiž na slovenské ambasádě svědkem rozhovoru, při kterém prezident Miloš Zeman údajně hrozil Danielu Hermanovi neudělením vyznamenání jeho strýci, pokud se ministr kultury setká s dalajlámou (podrobnosti najdete zde). Velvyslanec se v Rozstřelu k této záležitosti už nechtěl vyjadřovat.

Weiss je velvyslancem v Česku od podzimu 2013. V minulosti byl předsedou postkomunistické Strany demokratické levice, ze které později vznikla Ficova strana Směr-sociální demokracie. Post slovenského velvyslance zastával už v Maďarsku v letech 2009 až 2013.

Celý záznam pořadu Rozstřel:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video