V hořícím hotelu jsme byli za tři minuty, řekl hasič v Rozstřelu

  • 20
Situace v hořícím hotelu Eurostars David byla dramatická, uvedli v Rozstřelu mluvčí a vyšetřovatel pražských hasičů Martin Kavka a Jiří Španer z odboru požární prevence. Na místo požáru hasiči dorazili za tři minuty. Dva zranění hasiči jsou podle Kavky mimo ohrožení života.

„Na místě jsme byli za tři minuty. Požár byl rozsáhlý, na římsách a z oken volali lidé o pomoc. Hlavním úkolem bylo dostat lidi ven a uhasit požár,“ popsal první chvíle zásahu Kavka.

Požár hotelu Eurostars David, který stojí v centru Prahy v Náplavní ulici, vypukl v sobotu kolem osmnácté hodiny. Postupně se k události sjelo sedmnáct jednotek profesionálních hasičů a šest dobrovolných jednotek,  chemici z Petřin i jednotka Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu.

Kvůli probíhajícímu vyšetřování nemohl vyšetřovatel sdělit mnoho informací. Španer upozornil, že ačkoli může být při bezpečnostní kontrole vše v pořádku, může selhat lidský faktor nebo dojde ke zkratu, který nikdo neovlivní.

Kontroly hotelů a dalších veřejných budov probíhají minimálně jednou za rok. U výškových budov to bývá až čtyřikrát ročně. Pro památkově chráněné objekty, kam patřil i hořící hotel, platí ještě speciální požární pravidla.

Při pravidelných kontrolách se hasiči zaměřují především na správné označení únikových cest. „Pokud dojde k požáru, lidé musí utéct. Je potřeba, aby byly únikové cesty označeny, na pokojích musí být plánky, označeny únikové výtahy,“ vysvětlil Španer.

Celý hotel byl hodně zakouřen a hasiči z něj vyvedli 34 lidí. Na místě zemřeli jednadvacetiletý Němec a dvacetiletá Korejka. Záchranáři převezli do nemocnic devět zraněných lidí z Nizozemska, Francie a Turecka. Dvě ženy, které měly vážné poranění, během nedělního dopoledne zemřely ve Všeobecné fakultní nemocnici (více zde).

Požár hotelu v Praze policie vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti

Během zásahu byli zranění i dva hasiči, kteří spadli z výšky. Jeden z nich měl poraněné rameno, druhý byl vážněji zraněn. Nyní už jsou mimo ohrožení života a oba by měli být propuštěni z nemocnice do domácího léčení.

Hasiči celý objekt předali policistům v sobotu po 22. hodině. V neděli byli na místě vyšetřovatelé od policie i hasičů, soudní znalec i odborníci z kriminalistického ústavu. Ti mají zjistit, kde a proč začalo hořet. S policií jsou v kontaktu zástupci majitele hotelu. Objekt by jim měl být předán po skončení vyšetřování.

Celý záznam Rozstřelu si můžete pustit zde: 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video