Rozšíření zoo začne výsadbou stromů

Jihlava - Výsadba stromů zahájí v příštích dnech rozšiřování jihlavské zoologické zahrady. Postavena bude provozní budova, trafostanice a část komunikace k novému vchodu. Letos zahrada získala od města téměř devět milionů korun, rozšíření zoo bude přitom stát 380 milionů. "V příštích letech, až bude v Jihlavě dostavěn nový vodní areál, počítáme s masívnějším přílivem peněz," řekl ředitel zoo Vladislav Jiroušek.

V roce 2002 by mělo být vybudováno parkoviště, které zahrada postrádá, a nová vstupní budova s restaurací a službami. Potom přijdou na řadu další výběhy a pavilóny. "Začneme s novou parkovou úpravou, protože stromy rostou pomaleji než budovy," podotkl ředitel, který je zároveň autorem poslední podoby projektu. Letos bude ve starém areálu dobudován nový výběh pro rysy, přístřešek pro plameňáky a africký koutek pro děti.

"Jihlavská zoo byla i loni ekonomicky nejúspěšnější zahradou v České republice,"informoval ředitel, který je zároveň prezidentem Unie českých a slovenských zoo a členem rady Evropské asociace zoo a akvárií. Zoo je soběstačná z 65,66 procenta.

Rekord v návštěvnosti z roku 1999, kdy zahradu navštívilo 202560 lidí, se loni překonat nepodařilo. Narodilo se tu 82 mláďat čtyřiatřiceti druhům zvířat. Nejvíce si pracovníci zoo cení prvního odchovu vzácné drábkaté opice kalimiko, poprvé se narodila i zebra damarská a vari červený a čtyři vzácní hroznýši Dumerilovi. Drápkatých opic se narodilo 12, což je nejvíce v ČR. K plejádě chovatelských úspěchů patří i další trojčata sněžných levhartů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video