Končící ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) pověřil od 1. srpna vedením...

Končící ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) pověřil od 1. srpna vedením ministerstva ekonomického náměstka Reného Schreiera. | foto: ČTK

Rozpočet ministerstva kultury má příští rok vzrůst o 440 milionů korun

  • 8
Náměstek René Schreier pověřený dočasným vedením ministerstva kultury se ve čtvrtek dohodl s ministryní financí Alenou Schillerovou o navýšení rozpočtu na příští rok o 440 milionů korun. Pokud by byl rozpočet navýšen o danou částku, byl by přibližně stejný jako v letošním roce.

Informaci ve čtvrtek potvrdilo ministerstvo financí. Ministerstvo kultury dříve uvádělo, že by sumu navrženou na příští rok, která byla o přibližně 424 miliony nižší proti letošnímu rozpočtu,chtělo zvýšit o 700 milionů

Premiér Andrej Babiš (ANO) při odchodu ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) z funkce zmiňoval miliardu korun. Náměstek ve čtvrtek s ministryní jednal nečekaně, jejich setkání bylo dlouho plánované na další pondělí.

Letos výdaje ministerstva kultury činí asi 14,78 miliardy korun, v příštím roce by to po započtení dnes slíbené sumy mělo být přibližně 14,8 miliardy. Po několik letech růstu by tak víceméně stagnoval.

MF uvedlo, že navýšení rozpočtu ministerstva kultury je určeno „primárně na opravy a obnovy kulturních památek, dále na dlouhodobý program investiční podpory a kofinancování projektů kulturní infrastruktury a také na podporu interpretačního umění“.

„Díky dlouhodobému programu investiční podpory a kofinancování projektů kulturní infrastruktury bude možné budovat úplně nová kulturní zařízení, ať už koncertní sály, divadla, knihovny nebo galerie. Poskytnutím potřebných peněz na zajištění tohoto programu přitom plníme náš závazek z vládního programového prohlášení,“ uvedla po jednání Schillerová.

Schreier uvedl, že s ministryní došli „k oboustranně přínosnému konsenzu“. „Primární cíl, tedy udržet či zvýšit celkové výdaje resortu, jsme naplnili. Podařilo se nám dosáhnout dohody ve všech zásadních oblastech, tedy investičních, platových, na dotačních titulech živého umění a v programech záchrany a obnovy kulturního dědictví,“ doplnil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video