Limity léků ve vodě nejsou, za život vypijete dva Ibuprofeny, říká expert

  11:27
Kohoutková voda po celém Česku je velmi kvalitní, nároky na ni jsou vysoké. I přesto by se však teplá pít neměla, a to ani převařená. „Cenu vody poznáme teprve, když nám přestane téct,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz Václav Janda z Ústavu technologie vody a prostředí Vysoké školy chemicko-technologické.

Praha, 17.09.2020, Václav Janda, VŠCHT, FOTO MAFRA DAN MATERNA | foto:  Dan Materna, MAFRA

Objevily se zprávy, že se v Praze zvýšila cena pitné vody kvůli odlivu turistů během pandemie. Je to pravda?
Nesmíme se dívat na cenu pitné vody jen jako produktu, ale i té služby – vede vám domů až pod nos a je spolehnutí na to, že je kvalitní. Předpokládá se, že člověk denně spotřebuje 90 litrů pitné vody. Když to zaokrouhlíme na sto, jeden člověk za vodu denně zaplatí 10 korun, a to včetně stočného, tedy vyčištění odpadní vody. 

Takže cenu stoupla o několik procent, ale pořád je přijatelná, i když to bude 10 korun a 50 haléřů, což bude pětiprocentní zvýšení. Cenu vody poznáme teprve, když nám přestane téct, a musíme si uvědomit, že mnohokrát je dražší rozvod a údržba sítě. I když snížím spotřebu, budu platit téměř stejně, protože fixní náklady jsou tak vysoké, že provozní náklady běžného typu přebíjí. 

Jak tedy vypadá celý koloběh vody, která nám doma z kohoutků teče? 
Když si vezmeme třeba Prahu, koloběh vody je následující: největším zdrojem pitné vody je Želivka, ta je velmi kvalitní. Projde úpravou, dezinfekcí, ozonizací, chlorací a vede se čtyřicetikilometrovým přivaděčem do Prahy. V Jesenici a ve Vestci jsou obrovské zemní vodojemy, kde se voda shromažďuje, pak se distribuuje po Praze. 

Recykluje se pak voda a vrací přímo do oběhu? 
Ne, nevrací. Proteče domácností a kanálem na čistírnu. Většina čistíren nemá takzvanou oddílnou kanalizaci, to znamená, že tam splašková voda teče dohromady s dešťovou a splachem z ulic. Při hrubém předčištění se odstraní štěrk, písek, plovoucí nečistoty a tuky. Pak následují usazováky a biologický proces, kde směs mikroorganismů za přítomnosti vnášeného vzduchu rozkládá organické látky ze splaškové vody, tedy využívá je jako substrát. Na konci linky jsou umístěné dosazováky, kde se biomasa mikroorganismů odseparuje.

Taková voda se pak v případě Prahy vypouští do Vltavy v místě naproti zoologické zahradě v Troji. A je tak čistá, že ji lze vypustit. Mnohdy je dokonce čistší než voda v samotné řece.

Je možné, že tuto smíchanou vyčištěnou odpadní vodu s vodu z řeky vezme nějaké další město do oběhu?
To se stát může. Voda například po toku Vltavy nebo Labe se používá několikrát. Jsou i úpravny, historicky třeba v Podolí v Praze, které odebírají vodu z řeky. Berounka, která se vlévá do Vltavy, teče Plzní. Tyto vody pak přijdou do Prahy. Z toho by pak Podolská vodárna udělala pitnou.

Dnes má vyčištěná voda většinou takovou kvalitu, že je škoda ji vypouštět zpět do řeky. Existují proto projekty, třeba i u nás na škole, na znovuvyužití vyčištěných odpadních vod, například pro závlahy v zemědělství, městské zeleně nebo golfových hřišť. 

ilustrační snímek

Nepít teplou vodu by mělo být dogma

Teplá voda je, pokud vím, užitková. Jak to s ní tedy je? Používá se pro ni jiný zdroj než pro studenou pitnou vodu?
Bývá to ta samá voda. Na teplou užitkovou vodu jsou ve vyhlášce navíc extra parametry. V podstatě bude mít vždy kvalitu pitné vody, ale kvůli ohřátí tam může dojít ke změnám. Například se může porušit vápenato-uhličitanová rovnováha, takže se může něco vysrážet. Poškodit se může i ve smyslu toho, že vyšší teplota urychlí rozklad dezinfekčních činidel. Z více důvodů proto není dobré teplou vodu pít.

Václav Janda

Praha, 17.09.2020, Václav Janda, VŠCHT, FOTO MAFRA DAN MATERNA
  • Inženýrské studium dokončil na Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT Praha) v roce 1977
  • Doktorské studium dokončil v roce 1981 v oboru Technologie vody na Katedře technologie vody a prostředí na VŠCHT.
  • Do roku 1993 pracoval na Ústavu technologie vody a prostředí jako odborný asistent a vědecký pracovník. 
  • V roce 1993 se habilitoval a působil jako docent. 
  • V roce 2000 byl jmenován profesorem v oboru Chemie a technologie ochrany životního prostředí. 
  • Zabývá se chemickými a biologickými způsoby úpravy vlastností vody a analýzou organických látek ve vodách a obecně životním prostředí. 

Ani převařenou, když se někdo rozhodne ušetřit a natočit si do konvice teplou?
Lepší je dělat všechno ze studené, brát to jakési dogma, že teplá užitková není určená na pití. Převaření má smysl jen pro bakteriální znečištění.

Je v Česku někde místo, kde by kvalita pitné vody nebyla moc vysoká a voda nebyla vhodná k pití?
Z veřejných vodovodů u nás taková oblast není. Kvalita pitné vody musí podle vyhlášky splňovat 54 chemických a 10 mikrobiologických parametrů. V případě nesplnění limitů některého z těchto parametrů se situace řeší. 

Podle závažnosti neplněného parametru se musí zvolit způsob. V nejtvrdším případě voda nemusí být uznána za pitnou. To se však většinou nestane. U nás jsou vodovody a kanalizace provozovány skutečně profesionálně.

Tvrdá voda je na pití zdravější

Ale kvalita se může lišit? Třeba v Brně je voda hodně tvrdá, znamená to, že je horší?
Tvrdá voda znamená, že obsahuje hodně vápníku a hořčíku. Naše vyhláška pro kvalitu vody dokonce určuje minimální koncentraci těchto prvků. Taková voda je velmi dobrá na pití. Dokonce existují souvislost mezi výskytem kardiovaskulárních chorob a takzvanou tvrdostí vody. Čím je voda tvrdší, tím nižší je výskyt těchto chorob. 

Na druhou stranu, když se na pitnou vodu díváme jako na užitkovou a používáme ji na mytí, sprchování, splachování, osobní hygienu, tam dobrá úplně není, protože se velmi snadno narušuje vápenato-uhličitanová rovnováha, a sráží se takzvaný vodní kámen, tedy uhličitan vápenatý. To pak způsobuje různé problémy, třeba obrůstání a zanášení teplostěnných ploch. Když je voda hodně tvrdá, může vytvářet i inkrusty v potrubí.

Je možné, že by voda byla v pořádku, ale trubky v tak špatném stavu, že by kvalitu vody snižovaly?
To se stát může. Když je drsné potrubí, mohou tam lépe přežívat různé mikroorganismy, i když je voda dezinfikovaná. Takové krusty nemají na kvalitu vody vliv, ale můžou se třeba uvolňovat a způsobovat zákal. Vždycky je lepší, když má potrubí hladké stěny, pak je nižší odpor proti proudění.

Zrezivělé přepadové trubky v bývalém vodojemu pod Žlutým kopcem v Brně, které sloužíly pro případ poruchy plnění vodojemu.

Na hormony a léčiva dosud neexistuje limit

Ve vodě se mohou mimo jiné objevovat léčiva, hormony, těžké kovy, mikroplasty, pesticidy. Začněme třeba těmi pesticidy. Jaké to jsou látky a jak se do zdrojů vody dostávají?
Pesticidy jsou široká skupina látek, chemicky jsou velmi rozdílné. Odstraňování univerzálními metodami neexistuje. Jsou problematické i z hlediska oblasti, kde se vyskytují. Pár let zpátky ještě byly považovány za uzavřenou kapitolu, protože se myslelo, že se ve vodách ve významnějších koncentracích už nevyskytují

Co se změnilo?
Nastoupily sofistikovanější analytické metody i pěstování takových rostlin, jako je třeba řepka, kde se používají speciální pesticidy. Najednou se zjistilo, že naše podzemní vody jsou pesticidy velmi silně zasaženy. 

Určila se jakási limitní hodnota půl mikrogramu na litr, ale to je dáno možná jen provizorně. Je velmi složité ji určit z toxikologického hlediska, a ještě pro každou oblast trochu jinak. Podzemní vody jsou zasaženy, i když to v naprosté většině není přes limitní hodnotu. Pravda však je, že pesticidy začínají být všudypřítomné.

Dají se nějak odstranit?
Ano, máme technologie, jak je odstraňovat, ale to bude stát více peněz. A kdo to zaplatí? Spotřebitel.

Co můžou znamenat pro lidské zdraví?
Mohou mít různé účinky, můžou být třeba karcinogenní, mutagenní. Jsou to látky, které primárně slouží k hubení plevele, hmyzu, hub nebo plísní. Je důležité, aby působily selektivně, ale to se nemusí vždycky povést. To se pak může týkat působení na vyšší organismy, včetně člověka.

Jsou studie na dopady?
Víceméně ano. Často však chybí data o jejich společném působení. A látky přibývají. Prochází složitým schvalováním, ale přibývají. Za cenu toho, abychom uživili lidstvo, tyto látky vyvíjíme a aplikujeme, ale jde o to najít kompromis. Riziko nikdy nebude nulové, ale musí být únosné.

A co zmíněná léčiva a hormony?
S těmi je to velmi podobně. Dostávaly se do vody kvůli nekázni lidí, kteří je splachují, ale dnes už je osvěta taková, že se to spíše neděje. Spousta léčiv se však používá ve vysokých dávkách a v lidském těle jsou málo nebo špatně metabolizovány, takže je organismus vylučuje močí nebo stolicí do splaškových vod. V přítocích na čistírny jsou koncentrace těchto látek nejvyšší, tam to bývají řádově desítky až tisíce nanogramů na litr. 

Jak velkou část zvládne odstranit čistírna?
Během čištění odpadní vody se některé tyto látky, které jsou biologicky dobře rozložitelné, odstraňují, jejich koncentrace ve vodě se alespoň snižuje. Jsou ale některé, kterých se to netkne. Takže potom se mohou vyskytovat na odtoku z čistírny v koncentracích řádově desítek až stovek nanogramů na litr. A u jiných se hodnota blíží nule. 

Samozřejmě potom v řece, tedy v Praze ve Vltavě, se odtok stokrát, tisíckrát naředí. V těchto povrchových vodách se pak vyskytují jen nanogramy, desetiny nanogramů na litr. Bude-li tato voda použita jako zdroj pitné vody, konvenční postupy její úpravy koncentraci mnoha léčiv již příliš nezmění.

Za život vypijeme dva Ibuprofeny, v odpadních vodách je nejčastěji kofein

Kolik toho tedy člověk za život vypije?
Dá se říct, že když budu pít dva litry takové vody denně, bude to, jako bych za celý život vypil zhruba dvě pilulky Ibuprofenu. Když to někdo bude chtít bagatelizovat, jistě si najde argument. Protiargumentem je, že léčiva a hormony typicky působí účinně i v nízkých koncentracích. Rozhodně to jsou látky životnímu prostředí cizí a měli bychom se snažit, aby ve vodách nebyly. Jejich limity však dosud nebyly stanoveny. A myslím si, že dlouho nebudou. Musí se to odvíjet od něčeho exaktního, což trvá dlouho.

Jaká jsou léčiva, která se nerozloží?
Látka, která sice není léčivo, ale v odpadních vodách se velmi často vyskytuje, je kofein. Také se objevuje kyselina salicylová, tedy metabolit kyseliny acetylsalicylové – aspirinu. Pak tam bývají látky, které se používají ve vysokých dávkách, například léky pro onkologické pacienty. Ti je užívají v dávkách až v gramech na den, které se nemusí metabolizovat. Pak samozřejmě analgetika, antipyretika (léky proti bolesti a horečce, pozn. red.)

Takže skoro všechno.
V odpadních vodách najdete skutečně širokou paletu nízkých koncentrací nejrůznějších léčiv.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) 19. března 2020 vyzval lidi, aby...

Když se to takto vrací, byť v malé koncentraci, do řeky, jak to působí na vodní organismy?
Právě u odtoků z čistíren se zjistilo, že se tyto látky pro některé organismy, například pro ryby, chovají jako takzvané endokrinní disruptory, tedy ovlivňují hormonální činnost organismu. Byly zaznamenány i případy, že ryby měnily pohlaví.

Působí to i na zvířata, která vodu z řeky pijí?
To je jednoduchá otázka, ale složitá odpověď. Čím je organismus vyšší, tím jsou vyšší i jeho schopnosti opravy. To, co platí pro ryby, nemusí platit pro savce. Člověk je v tomto nejvýš, takže se může stát, že to na něj nebude působit třeba vůbec. Ale to rozhodně není důvod, abychom to bagatelizovali nebo podceňovali.

V pitné vodě jsou mikroplasty. Máme se jich bát? Zeptali jsme se odborníka

A co tolikrát zmiňované mikroplasty?
Tyto částice se chovají velmi inertně (nic škodlivého se z nich neuvolňuje, pozn. red.). Zatím nebylo zaznamenáno, že by to na naše buňky působilo nějak mechanicky, jako třeba azbest. 

Největší problém plastů ve vodě je ten makroskopický, že třeba někde v oceánu ryby polykají PET lahve, protože si myslí, že je to kořist. Hygienické limity nejsou, je to relativně nová věc. Zase se tedy přesně neví, jak budou působit. Běžné úpravny vody je z 80 procent odstraní. Z hlediska problematičnosti bych je řadil až po hormonech, léčivech, řasách a sinicích.

Zmínil jste řasy a sinice. Jak je to s nimi?
Ty byly problémem vždycky. Existuje jev, kterému se říká eutrofizace, tedy že se sloučeniny fosforu a dusíku dostávají do vod. Tyto prvky jsou limitující pro rozvoj řas a sinic. Když se objeví, ten jev všichni známe – rybníky se zazelenají a nedá se tam koupat, dokonce to může být nebezpečné. To se může stát i ve vodárenských nádržích, kde kvalitu povrchové vody hlídáme. Dostávají se tam třeba vyčištěné vody z malých čističek, které tyto prvky obsahují. 

Pak je to závod s časem, zda se vodní květ dostane až k odběrovému místu. Můžeme aplikovat některé procesy, ale vlastní zařízení úpraven není dělané na to, aby si se sinicemi poradilo. Respektive to zvládne, když jsou buňky pohromadě. Když začnou hnít a praskat, běžné procesy už bývají krátké. Něco se aplikovat dá, ale zase je to krok navíc, který vše prodražuje. Nejlepší je tedy prevence.

Jak se tam fosfor hlavně dostává?
Lidské tělo vylučuje denně několik gramů fosforu, potřebujeme ho pro množení buněk, tvorbu kostí. Hodně ho vyloučíme ven stolicí. Ten se pak dostává do odpadních vod, a pokud se neodstraňuje, dostává se zpátky do vodního prostředí, kde ho právě využívají řasy a sinice.

A co koronavirus ve splašcích?
V pitné vodě nebude, protože by se do zdrojů dostával obtížně. Navíc běžné metody desinfekce virus spolehlivě ničí. Může se ale nacházet ve splaškových vodách, protože ho člověk vylučuje ve stolici. Nyní testujeme odpadní vody po celém Česku. I zahraniční prameny ukazují, že se tam vyskytovat může, přinejmenším jeho RNA. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...