MUDr. Martin Havrda | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Lékař: Covidoví pacienti s nemocnými ledvinami měli poloviční šanci přežít

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
O harmonii usiluje pětapadesátiletý Martin Havrda v životě své rodiny s pěti dětmi, se kterou z Prahy odešel na venkov, i jako primář Interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a pedagog 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Také proto dlouhodobě prosazuje komplexní péči o akutní pacienty i umírající a založil jeden z prvních týmů paliativní a podpůrné péče v Česku. Kromě toho koordinoval v nemocnici i covidovou péči.
Lékaři Česka

Říkáte, že v životě máte rád harmonii. Proč jste se v roce 2011 přihlásil na stresovější pozici primáře?
Stále se snažím, aby péče o pacienty byla co nejlepší. Tehdejší I. interní klinika měla za sebou těžké období. Dlouho pracovala v nevyhovující budově, která potřebovala rekonstrukci. Přišla o jednotku intenzivní péče a endoskopické pracoviště. Pocity frustrace a vyhoření byly na denním pořádku. S dalšími lékaři jsme dlouho žádali ředitele o pomoc. V roce 2010 se klinika konečně přestěhovala do lepších prostor. Já se zasadil o otevření nové jednotky intenzivní péče.

Pak jsem se přihlásil do výběrového řízení na primáře se záměrem přispět k nastartování nového rozvoje kliniky. Až do roku 2020 se nám dařilo zlepšovat vybavení, podmínky pro práci lékařů a sester i přístup k pacientům a kvalitu péče. Pak se u nás spojily dvě interní kliniky v jednu velkou se 133 lůžky, jejímž jsem se stal primářem. A do toho přišel covid, což zásadně změnilo chod celé nemocnice na řadu měsíců.

Mnoha porad se online účastnil i tehdejší premiér Andrej Babiš, který vystupoval často hodně příkře a řadu věcí rozhodoval osobně. Nebylo to pro mě příjemné období.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Seriál Lékaři Česka

Video