V Lovosicích objevili 680 tisíc respirátorů. Hrozil jejich vývoz za hranice | foto: Ústecký kraj

Vnitro zaplatí za zabavené roušky a respirátory v Lovosicích 26 milionů

  • 43
Za roušky a respirátory, které stát v polovině března zabavil v průmyslové zóně v Lovosicích, zaplatí dodavateli ochranných pomůcek finanční kompenzaci přes 26 milionů korun. Dohodu ve středu schválila rada Ústeckého kraje, celou částku zaplatí ministerstvo vnitra. České úřady se tehdy zřejmě báli, že hrozí vývoz roušek a respirátorů do zahraničí.

„Ministerstvo se zavázalo k peněžní náhradě Ústeckému kraji, který je v tomto případě tím, po kom právnická osoba požaduje náhradu škody, neboť větší část ochranných pomůcek ze skladu v Lovosicích byla distribuována hasiči lidem v první linii, případně příslušníkům bezpečnostních sborů,“ komentoval ministr vnitra Jan Hamáček zjištění webu iRozhlas.cz.

Zdravotnický materiál zabavilo ministerstvo vnitra ve spolupráci s hejtmanstvím krátce po vyhlášení nouzového stavu, kdy byl v zemi akutní nedostatek ochranných pomůcek. 

České úřady podle serveru tehdy zřejmě usoudily, že hrozí jejich vývoz do zahraničí, přičemž platil zákaz vyvážet ochranné pomůcky za hranice. Případem se zabývala i policie, která v červnu konstatovala, že nezjistila protiprávní jednání.

Celníci v lovosickém skladu objevili 680 tisíc roušek a 28 tisíc respirátorů, část z nich mířila do Itálie na pomoc v boji s koronavirem. Výsledná suma finanční kompenzace se stanovila na základě cen, za které se ochranné pomůcky nakupovaly na začátku koronavirové krize. 

Překvapivé simulace: Roušky a respirátory chrání lépe, než byste řekli

Jde o kompromisní řešení po několika měsících jednání, uvedl pro iROZHLAS.cz náměstek hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika.

Ministerstvo zdravotnictví chtělo původně roušky a respirátory odkoupit, kvůli přemrštěné ceně ale nakonec couvlo a požádalo o pomoc ministerstvo vnitra. Ministerstvo se poté obrátilo na ústeckého hejtmana Oldřicha Bubeníčka, který rozhodl na základě krizového zákona o zabavení uskladněných pomůcek. Hamáček to tenkrát označil za akci proti spekulantům.

Kraj si nechal pro zdravotníky ze zabavených roušek a respirátorů půlku, zbytek převezlo ministerstvo do Prahy a rozdělilo je mezi hasiče a policisty.

Roušky mířily do Itálie

Policisté však během zásahu odnesli i ochranné pomůcky, které měl v lovosickém kladu jiný dodavatel. Krabice obsahovaly 101 600 roušek a respirátorů a byly označeny znaky Čínského červeného kříže. 

Tuzemské úřady proto zřejmě usoudily, že hrozí jejich vývoz do zahraničí, a zabavily i je. Policie proto zkoumala okolnosti celé zásilky. Posléze se však ukázalo, že šlo o dar města Čching-tchien určený do Itálie na pomoc krajanům. Vnitro s krajem si ale mezitím zdravotnický materiál rozebralo.

Hamáček se za to poté v prohlášení omluvil, Česko pak předalo darem Itálii 110 tisíc roušek místo těch zabavených v Lovosicích.

V Lovosicích zabavila policie statisíce respirátorů:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video