Předseda OS Sbližování František Kolář podpořil billboardovou kampaní chomutovskou primátorku Řápkovou. (7. září 2009)

Předseda OS Sbližování František Kolář podpořil billboardovou kampaní chomutovskou primátorku Řápkovou. (7. září 2009) | foto: OS Sbližování

Romský aktivista podpořil billboardy boj primátorky Řápkové s neplatiči

  • 561
Romský aktivista František Kolář se postavil za primátorku Chomutova Ivanu Řápkovou. Její boj proti neplatičům podpořil billboardovou kampaní. "Exekuce dávek plně schvaluji, kdo má dluhy, musí je přeci uhradit," řekl s tím, že nikdo nesmí zneužívat sociální systém. Občanské sdružení, které vede, přitom dluží 175 tisíc a přišlo o dotace.

"Jsem Rom a s Romy pracuji celý svůj život. Vím velmi dobře, co Romům pomůže, a proto se zcela ztotožňuji s tím, co dělá paní Řápková. Poslední kapkou pro mne bylo rozhodnutí soudu, že exekuce dlužníků byly nezákonné," uvedl předseda občanského sdružení Sbližování.

Romům podle Koláře škodí ministr pro menšiny Michael Kocáb. Z řešení problémů Romů se prý stal dobrý byznys. "Na ministra Kocába jsou napojeny různé neziskové organizace, které z dotací pěkně žijí, ale pro Romy nedělají vůbec nic," vysvětlil Kolář s tím, že Kocáb Romům škodí hlavně svými výroky.

"Snažím se tady Romy přesvědčovat, aby pracovali. Co ale zmohu, když pak vystoupí v televizi Kocáb a začne mluvit o pozitivní diskriminaci? Romové se na práci opět vykašlou," vysvětlil.

Dávky jsou vysoké, Romům je takhle dobře

Řešení podle něj spočívá v důsledném trvání na dodržování zákonů, jak se o to snaží právě Řápková. "Sociální dávky se musí tvrdě kontrolovat a dluhy okamžitě vymáhat, žádné ústupky ani výjimky. Zákony se musí nastavit tak, aby nemohlo docházet ke zneužívání sociálního systému, jako je tomu teď. Exekuce dávek plně schvaluji, kdo má dluhy, musí je přeci uhradit."

Vysoké sociální dávky a státní příspěvky podle něj Romy nemotivují k práci. "Někteří dokonce tvrdí, že je pro ně pracovat ponižující, z dávek se jim žije dobře," doplnil Kolář.

Aktivista by Romům dávky zabavoval například za to, že neposílají děti do školy. "Dokud nedonutíme rodiče, aby posílali děti do školy, nikdy se stav nezlepší," uvedl Kolář. S nevzdělaností přímo souvisí nezaměstnanost, která je u Romů osmdesát, v některých místech až devadesát procent.

Sdružení dluží na pojištění

Kolář neuvedl, kde vzal peníze na vytvoření billboardů. Královéhradecké občanské sdružení Sbližování dluží státu na sociálním a zdravotním pojištění 175 tisíc, a nedostalo proto dotace od kraje. České televizi Kolář na konci srpna řekl, že provoz sdružení financuje ze svého.

Podle krajského radního Miroslava Uchytila sdružení o dotace zažádat mohlo, ale neučinilo tak. "Chtěl jsem se přihlásit, ale bylo mi sděleno, že to ani nemám zkoušet, jelikož jsem dlužník státu," namítl Kolář v reportáži ČT.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video