V Praze se uskutečnil celorepublikový sjezd Romů a neziskových organizací,...

V Praze se uskutečnil celorepublikový sjezd Romů a neziskových organizací, který pořádala politická strana Roma Luma. (18. března 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

V Praze se setkali Romové, debatovali o lídrech a zastoupení ve veřejné sféře

V Praze se v sobotu odpoledne konalo setkání Romů, které pořádá romská politická strana Roma Luma. Svou akci nazvala Celorepublikový sjezd Romů a neziskových organizací. Účastníci debatovali o romských lídrech či o zastoupení Romů ve veřejné sféře.

Roma Luma v podzimních komunálních volbách ve třech městech, kde kandidovala, dostala zlomek procenta hlasů. Neuspěli ani její členové pod hlavičkou jiných stran či uskupení. Média tehdy informovala o předvolební spolupráci strany s extremisty.

Roma Luma na svém webu píše, že projevy nesnášenlivosti odmítá a bojuje proti rasismu či násilí. Podle strany by kvalitní vzdělávání mělo být pro všechny a sociální systém by měl podporovat rodiny s dětmi a zdravotně znevýhodněné, kteří se o sebe nemohou postarat sami. Členové požadují omezení byrokracie, potírání korupce či „zlidštění exekučního zákona“. Prosazovat chtějí třeba zákon o bezplatném pohřebnictví pro zemřelé ve věku do 18 let a nad 65 let.

„Na programu bude otevřená diskuse na témata, jako jsou zvolení lídrů Romů, pomoc lidem v nouzi, sjednocení Romů, participace v organizování s úřady,“ uvedli před akcí předsedové strany Marco Cavali a Emil Zajac. Ten se před lety dostal do širšího povědomí díky své účasti v televizní reality show VyVolení.

Romové demonstrovali na Stodolní ulici. Chceme zákon pro všechny, skandovali

Podle poslední zveřejněné vládní zprávy o stavu romské menšiny bylo v Česku téměř čtvrt milionu Romů a Romek. Z nich zhruba 110 tisíc žilo ve vyloučení v okrajových či chudinských lokalitách a 140 tisíc je součástí většinové společnosti. Podle organizátorů je cílem dnešního setkání zlepšit postavení Romů ve společnosti a bojovat proti rasismu a diskriminaci, ale i představit romskou kulturu a tradice.

Podle portálu Romea.cz někteří romští aktivisté a zástupci romských organizací pozvání na shromáždění odmítli. S přístupem strany nesouhlasí. Poukazují na spolupráci s extremisty či výpady vůči romským organizacím na sociálních sítích. Server zmiňuje třeba neúčast ředitele uskupení RomanoNet, které zastřešuje 15 známých společností či spolků. Mezi ně patří třeba IQ Roma servis, Otevřená společnost, Romodrom, Slovo 21 či Vzájemné soužití.

23. listopadu 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video