Romové jdou do pražských ulic

Staré Město - Účastníci třetího ročníku festivalu romské kultury Khamoro se dnes hodinu po poledni představí na velkolepém defilé s tradiční hudbou. Snad budou mít větší štěstí než kdysi na počátku třináctého století, kdy je zdejší měšťané a kluci začali pronásledovat a jednoho z nich ubili k smrti: "Měli je v nenávisti," líčí tuto událost Vladislav Vančura v povídce Mračno. "Věřili, že to jsou tatarští vyzvědači. Odháněli je od svých dveří, štvali je jako zvěř a přičítali jim nejhorší zločiny."

Průvod Prahou bude zřejmě hodně fotogenický. "Vždyť na pozadí historické Prahy jsou jen málokdy k vidění neznámé kroje i ze vzdálených zemí," tvrdí tisková mluvčí Khamora Jarmila Balážová a dodává, že chybět nebudou ani egyptští nebo turečtí Romové.

Domluví se stovky umělců i obyčejných Romů navzájem? Z toho Balážová strach nemá a odpovídá kladně:

"Samozřejmě jsou země - jako třeba Španělsko - kde už se kvůli perzekučním opatřením v historii romsky nemluví. Ale umělci mají většinou i tam k jazyku svých předků blízko, vždyť si v něm sami skládají své písně."

Ačkoliv v Praze žije okolo patnácti tisíc Romů, v prvních dnech Khamora nebyl příliš veliký zájem o přednášky, které se týkaly vztahu Romů a EU a také problému vzdělávání.

Ovšem právě dnes se do Prahy sjíždějí autobusy, které na festival svážejí z celé republiky Romy, kteří by se jinak z finančních důvodů nemohli cestu dovolit.

Vlastní kultura Romy zajímá a využívají toho, že se mezi ně rozděluje část lístků zdarma. "Dávají jim je romští asistenti a poradci, kteří mají k těmto lidem nejblíž," vysvětluje Balážová.

Co se ještě v rámci Khamora chystá? Dnes odpoledne a večer předvede v Divadle Archa soubor Roma Theater Pralipe sedm milostných příběhů (mezi nimi jeden o vztahu Romky a Němce za druhé světové války), v nichž se doplňuje divadlo s vážnou hudbou a výstavou.

Dnes i zítra večer zazní tradiční romská hudba v Lucerna Music Baru, kde se předvedou kupříkladu Gypsies Of The Nil z Egypta nebo makedonští Mladi braka Kadrievi. Letošní Khamoro uzavře sobotní galakoncert v Arše. Mezi soubory nebude chybět ani Věra Bílá a její skupina Kale.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video