Role Kavanova asistenta skončila vazbou

  • 145
Za mřížemi už není jen bývalý sekretář exministra Kavana, ale i mladík vydávající se za jeho asistenta. Lukáše Kohouta, jenž za peníze sněmovny cestoval do zahraničí, vzal soud do vazby. Důvodem je obava, že by mohl během vyšetřování ovlivňovat svědky, řekl ČTK policejní mluvčí Ladislav Bernášek.

Devatenáctiletému Kohoutovi, který si mimo jiné jménem Jana Kavana objednal výlet na Srí Lanku, hrozí až osm let vězení. Policie ho už v únoru obvinila z podvodu a poškozování cizích práv.

Mladík podle obvinění za peníze sněmovny letecky navštívil řadu vzdálených zemí, například Jihoafrickou republiku, Maledivy, Thajsko, Tunisko, Peru, Kolumbii, Ukrajinu, Albánii, Venezuelu a další.

Své soukromé výlety přitom vydával za oficiální státní návštěvy a sebe představoval jako funkcionáře parlamentu.

Podle policie se například vydával za asistenta předsedy valného shromáždění OSN Jana Kavana a jeho jménem si začátkem prosince objednal za peníze poslaneckého klubu ČSSD let na Srí Lanku.

"Od 7. do 16. prosince se vydával za vedoucího advokátní kanceláře a tiskového mluvčího poslance Jana Kavana," popisuje Bernášek.

"Z tohoto titulu také informoval honorárního konzula Srí Lanky o plánované prosincové návštěvě poslance Kavana," říká policejní mluvčí.

Lukáš Kohout na počítači v poslaneckém klubu Unie svobody vytvořil tiskopisy, kde jménem poslance Kavana potvrdil návštěvu.

"Zároveň se ale Kavanovým jménem omlouvá, že nemůže přijet a k cestě deleguje sám sebe," vysvětlil policejní mluvčí.

Kohout k návštěvě objednal jménem poslaneckého klubu ČSSD soukromou leteckou přepravu z Prahy do Colomba ve Srí Lance v hodnotě téměř dva a půl milionu korun.

"Stejným způsobem si zajistil ochranku účastníků letu v hodnotě téměř šestadevadesát tisíc," dodává policejní mluvčí. 
    

Jak Kavanův mluvčí cestoval na
Srí Lanku

Mladíka do té doby nikdo z podvodu nepodezříval. V pondělí 9. prosince 2002 vyrazil se svými přáteli letadlem soukromé společnosti Silesia Air směrem Srí Lanka. Neměl však zajištěné povolení přeletu nad Indií.

Letadlo přistálo na Kypru, kde zůstala celá výprava až do 11. prosince. Na ostrově mladíky ubytovala letecká společnost, která cestu zajišťovala.

"Po navrátu do České republiky využíval obviněný až do 16. prosince služeb nasmlouvané ochranky. Hodnota uskutečněného letu se vyšplhala téměř na jeden milion korun a celková škoda způsobená mladým "výletníkem" pak na téměř milion a sto tisíc," dodává Bernášek.

Na mladíka podal trestní oznámení klub poslanců ČSSD poté, co obdržel fakturu od letecké společnosti Silesia Air.

"Trestní oznámení na neznámého pachatele jsme podali 18. ledna. Fakturu od Silesia Air samozřejmě neakceptujeme. Se společností jsme se dohodli, že od nás peníze dále vyžadovat nebude," řekl iDNES tajemník poslaneckého klubu ČSSD Jiří Havlíček.

Kohout se dobrovolně dostavil na místní policejní oddělení, kde byl zadržen. Mladík už dříve řekl, že se náklady na let pokusí uhradit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video