ROČENKA 2017: Vítězní Trump, Babiš a Anděl Páně, smutní kuřáci i Španělsko

  • 69
Konec roku přináší bilancování a připomínání, co se během posledních dvanácti měsíců událo. Portál iDNES.cz připravil ročenku, v níž se můžete podívat, které zpravodajské či kulturní události ovlivnily nebo změnily Českou republiku a celý svět v roce 2017.

LEDEN Donald Trump začal vládnout Američanům

LEDEN: Donald Trump skládá prezidentský slib na slavnostní inauguraci ve Washingtonu. (20. ledna 2017)

Letošní rok je rokem Donalda Trumpa. Ten se 20. ledna oficiálně stal pětačtyřicátým prezidentem Spojených států a jeho styl vládnutí se projevil velmi brzy. Provedl řadu kontroverzních rozhodnutí, zmiňme alespoň zákaz vstupu do USA pro obyvatele několika arabských zemí, plán postavit mexickou zeď, ohlášený konec zdravotního systému Obamacare, odstoupení od klimatické dohody z Paříže či uznání Jeruzaléma metropolí Izraele.

Už po pár měsících prezidentovy vlády a mnohdy agresivní rétoriky se rapidně zhoršily vztahy Spojených států se Severní Koreou a vyhrotily se i ty s Íránem. Celé Trumpovo prezidentství také provází jeho ruský problém a časté personální výměny ve vládě a na klíčových postech (třeba v FBI). Jeho velkým úspěchem naproti tomu je americká daňová reforma.

ÚNOR Na druhého Anděla Páně přišlo do kin nejvíce diváků

ÚNOR: Nový film režiséra Jiřího Stracha Anděl Páně 2

Pohádka režiséra Jiřího Stracha měla premiéru již v prosinci, začátkem února ovšem dosáhla tržeb 127,1 milionu korun, což z ní udělalo komerčně nejúspěšnější český film v kinech. Předstihla tak Vratné lahve od Jana Svěráka i Ženy v pokušení Jiřího Vejdělka. Kromě toho se druhý díl příhod anděla Petronela v podání Ivana Trojana a čerta Uriáše ztvárněného Jiřím Dvořákem stal devátým nejnavštěvovanějším filmem našich kin od roku 1990, když překonal hranici 1 130 001 diváků. Předběhl tak slavné Pelíšky i Titanic.

  • V Malajsii zemřel Kim Čong-nam, bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una. Smrtelně jedovatou nervovou látku VX mu podle vyšetřovatelů na letišti v Kuala Lumpuru nastříkaly do obličeje dvě ženy. Případ vyvolal diplomatický spor mezi KLDR a Malajsií. Jižní Korea z atentátu obvinila severokorejské agenty, její severní soused to však odmítl.
  • Bohuslav Sobotka prohlásil, že bohumínské usnesení z roku 1995, které zakazuje ČSSD spolupráci s KSČM, je přežité. O případné spolupráci mluvil v případě, že by obě strany po podzimních sněmovních volbách mohly tvořit koalici, což se nakonec ukázalo jako naprosto nereálné.

BŘEZEN Odešla Věra Špinarová

BŘEZEN: Zemřela zpěvačka Věra Špinarová

V březnu nejen hudební fanoušky zasáhla zpráva, že ve věku 69 let zemřela zpěvačka s nezapomenutelným altem Věra Špinarová. Ta pár dnů předtím zkolabovala během koncertu v Čáslavi, kde odzpívala jen dvě písničky, Tak ti mávám a A já tě závidím. Pak kvůli problémům s dechem odešla do šatny. Díky přítomnosti lékařky v sále a bleskovému zásahu záchranářů okamžitě dostala první pomoc. Následně ji vrtulníkem transportovali do nemocnice v Motole, kde však nakonec zemřela.

  • V březnu zemřel také kardinál Miloslav Vlk, který trpěl rakovinou plic.
  • Soud vyhověl žalobě učitelky Vandy Fabianové, která dostala výpověď ze základní školy v Tršicích kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování dětí, když dohlížela na jejich večerní hygienu na škole v přírodě. Podle verdiktu je výpověď neplatná, protože k žádnému obtěžování nedošlo.
  • Britský profesor politologie Robert Kelly se nečekaně proslavil videem, na němž do jeho rozhovoru s BBC vstoupily dvě malé děti a žena asijského původu. Mnozí diváci automaticky předpokládali, že to musí být chůva. Šlo však o Kellyho manželku, vtipná příhoda tak rozpoutala debatu o rasismu.
  • Tým vedený premiérkou Theresou Mayovou a ministrem pro brexit Davidem Davisem zažádal Evropský parlament o aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy. Jak ukázaly měsíce následující, cesta z Evropské unie bude pro Brity obtížnější, než čekali.

DUBEN Turci rozhodli, že má být Erdogan ještě silnější

DUBEN: Turecko o víkendu hlasovalo o změně ústavy. (18. dubna 2017)

Na dvě poloviny Turecko i Turky ve světě rozdělilo dubnové referendum o přechodu země na prezidentský systém, a tedy o notném posílení pravomocí nynějšího prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Nakonec těsně vyhrála polovina, která si silnějšího vůdce opravdu přeje. Pozorovatelé však upozorňovali na manipulaci s hlasovacími lístky. Erdogan posílen vítězstvím mimo jiné prohlásil, že je pro návrat trestu smrti, což obavy prozápadních Turků, opozice i světových politiků z dalšího odklonu Turecka od demokracie směrem k diktatuře jen prohloubilo.

  • Letectvo Spojených států nasadilo do boje proti Islámskému státu vůbec největší nenukleární bombu ve svém arzenálu. Takzvanou matku všech bomb použili poprvé v historii. Svrhli ji na pozice islamistů v Afghánistánu.
  • Při masivníchsesuvech půdy v Kolumbii zahynulo přes 320 lidí.
  • Rusko na začátku dubna šokovalteroristický útok v petrohradském metru. Strojvedoucí po explozi v třetím vagonu soupravy pokračoval v jízdě až do stanice, čímž zabránil většímu počtu obětí. Těch bylo i přesto čtrnáct.
  • Sedm dní placeného volna si budou moci od února 2018 vybrat čeští novopečení otcové do šesti týdnů od narození potomka. V dubnu novinku schválili senátoři, podepsal ji i prezident.

KVĚTEN Vládní krize

KVĚTEN: Tanečky kolem odvolání ministra financí Andreje Babiše a demise vlády Bohuslava Sobotky (4. května 2017)

Koaliční krize se začala rozhořívat, když vyšla najevo zpráva zpochybňující zbohatnutí a podnikatelské aktivity ministra financí Andreje Babiše. Do konce dubna měl Babiš Sněmovně vysvětlit podezření, která se kolem něj nakupila. Premiér Bohuslav Sobotka pak všechny překvapil, když na začátku května oznámil, že vláda podá demisi, protože Babiš „nevysvětlil nic“ a prostým odvoláním z něj nechtěl udělat mučedníka. O dva dny později požádal Sobotka o schůzku se Zemanem na Hradě a ačkoli bylo předem jasné, že demisi nenese, Zeman se k němu přesto choval tak, jako by ji Sobotka právě podal. Setkání vyvrcholilo tím, že se prezident během premiérovy řeči otočil a odešel. Následně Sobotka změnil na rezignaci celé vlády názor, demisi nepodal a místo toho poslal prezidentovi návrh na odvolání Babiše. Prezident tento krok dlouho odmítal a Babiše odvolat nechtěl, až nakonec přišlo hnutí ANO s vlastními kandidáty na post ministra financí. Tím se nakonec stal poslanec Ivan Pilný.

ČERVEN Ohnivé peklo v Grenfell Tower

ČERVEN: Plameny pohltily výškový bytový dům Grenfell Towere v západním Londýně. (14. června 2017)

Ze vzdálenosti několika kilometrů byl vidět požár, který v červnu zachvátil výškový bytový dům Grenfell Tower v Londýně. Obyvatelé vyšších pater byli uvězněni ve svých bytech a někteří před plameny v zoufalosti vyskočili z okna. Noční požár přitom propukl nenápadně - v lednici jednoho z bytů. Podle expertů však k rychlému šíření plamenů přispěl nevhodně zvolený izolační obklad budovy. Zemřelo 71 lidí.

ČERVENEC Hamburk ovládla válka radikálů proti summitu G20

ČERVENEC: Protesty proti summitu G20 v Hamburku (7. července 2017)

V německém Hamburku se konal summit zemí G20. Všechnu pozornost na sebe strhly tisíce levicových radikálů, kteří na protest proti summitu zapalovali auta, ničili výlohy obchodů, útočili na policisty a paralyzovali město. Pouliční boje šokovaly Němce a mnozí je popisovali jako válku

SRPEN Měsíc po 99 letech úplně zakryl Slunce

SRPEN: Úplné zatmění Slunce nad americkým Oregonem (21. srpna 2017)

Ve Spojených státech mohli po 99 letech pozorovat úplné zatmění Slunce, ze kterého se v zemi stala událost číslo jedna. Jedinečný úkaz si většina Američanů nenechala ujít a na doporučená místa se hrnuly i tisíce turistů z celého světa. Nejdéle nebeské představení trvalo v Kentucky, 2 minuty a 40 sekund. Další úplné zatmění čeká Američany za sedm let, u nás bude k vidění až v roce 2135.

  • Začalo to Harveym, nezůstal však sám. Smršť hurikánů Harvey, Irma, Norma, Maria a José od srpna pustošila Spojené státy i Karibik a nechala za sebou desítky mrtvých. Miliony lidí také musely opustit své domovy. Mnoho z nich už se pak nemělo kam vrátit.
  • Třináct mrtvých a více než sto raněných si vyžádal teroristický útok na barcelonské třídě La Rambla. Tragédie v katalánské metropoli tehdy sjednotila španělské i katalánské politiky, kteří Barcelonou při smutečním průvodu šli bok po boku. Usmíření jim však nevydrželo dlouho.
  • V Gutech na Frýdecko-Místecku shořel unikátní dřevěný kostel Božího těla ze 16. století. Policie z činu obvinila tři muže, hrozí jim až patnáct let za mřížemi.

ZÁŘÍ Českem proletěly kauzy máslo a smazané kříže v Lidlu

ZÁŘÍ: Nedostatek másla prudce zvedl jeho maloobchodní cenu.

Cena másla se během léta vyšplhala téměř k 50 korunám za čtvrt kilogramu, mnohde tuto hranici i překročila. Problém s máslem v září hlásila celá Evropa, kde byl nedostatek mléčných výrobků a prorokovalo se, že cena vystoupá až k 70 korunám. Před Vánoci už se zdá, že máselná horečka skončila. Kostka másla se v obchodních řetězcích dá koupit za 40 Kč.

Vedle másla řešilo Česko také kauzu, že obchodní řetězec Lidl smazal křížemodrých kupolí kostelů na svých letácích propagujících řecký týden. Lidl se hájil snahou zachovávat politickou a náboženskou neutralitu.

ŘÍJEN Kampaň MeToo sdílely miliony žen. A začaly padat hlavy

ŘÍJEN: Známý americký herec Kevin Spacey byl v rámci kampaně MeToo obviněn ze sexuálního obtěžování.

Začalo to Harveym Weinsteinem. Hollywoodský producent doplatil na své sexuální skandály. Obvinění přibývala a se svými zkušenostmi se sexuálním obtěžováním se svěřily oběti i jiných chlípníků, kteří začali rychle přicházet o své kariéry. Symbolem zemětřesení, které skeptici považují za hon na čarodějnice, je i do té doby oblíbený herec Kevin Spacey. Krátce po přiznání filmových hvězd rozjela herečka Alyssa Milano také kampaň MeToo, ke které se na Twitteru a Facebooku připojily miliony žen po celém světě a ukázaly tak, že je problém sexismu a nevhodného chování vůči ženám (a v menšině i mužům) hluboce zakořeněný.

  • V nečekanou frašku se zvrhlo referendum o vzniku nezávislého Katalánska. Evropu nejprve šokoval tvrdý zásah španělských policistů vůči voličům, po kterém přišly masivní demonstrace Katalánců. Premiér regionu Carles Puigdemont oznámil, že je odtržení od Španělska nevyhnutelné, za což si vysloužil obvinění ze vzpoury. Před ním se skryl v Belgii.
  • Američany v říjnu zasáhly dva útoky, v Las Vegas a v New Yorku. Nejhorší masovou střelbu v dějinách USA, při které zemřelo 58 lidí, měl na svědomí gambler a osamělý vlk Stephen Paddock, který na návštěvníky country festivalu pálil z okna nedalekého hotelu. Na Manhattanu vjel do davu uzbecký řidič dodávky a zabil osm lidí.
  • Stovky taxikářů na protest proti Uberu komplikovali několik hodin provoz u Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni a okolí magistrátu zcela zablokovali. Způsobili tím kolaps dopravy.
  • Podzimní volby do Poslanecké sněmovny s jasnou převahou vyhrálo hnutí ANO, následované ODS, Piráty a SPD. Citelnou porážku utrpěla ČSSD, kterou přeskočili i komunisté. Celkově se do Sněmovny dostalo rekordních devět stran.            

LISTOPAD Puč v Zimbabwe sesadil vládce Roberta Mugabeho

LISTOPAD: Zimbabwský prezident Robert Mugabe odstoupil ze své funkce, v níž strávil 37 let.

Sedmatřicet let vládl Robert Mugabe africkému Zimbabwe. Letos v listopadu však jeho éra skončila. Poté, co odvolal viceprezidenta Emmersona Mnangagwu, armáda ovládla parlament a po týdnu jednání 93letý autoritář rezignoval. Zplundrovanou zemi předal Mnangagwovi, kterému se pro jeho krutost přezdívá Krokodýl. Zda si Zimbabwané, kteří svržení diktátora mohutně oslavili, s Krokodýlem polepší, je otázka.

  • Korunní princ Muhammad bin Salmán rozjel v Saúdské Arábii nevídané čistky, při kterých nechal zatknout desítky lidí. Mezi nimi i členy královské rodiny. Oficiálním důvodem byl boj proti korupci, podle expertů si však korunní princ hlavně upevňoval moc. Mladý následník trůnu také oznámil několik pro království revolučních změn, třeba řízení aut i pro ženy.
  • Při silném zemětřesení na irácko-íránském pomezí zemřelo přes 450 lidí, především na íránské straně.
  • Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii poslal bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče na doživotí do vězení za genocidu a další zločiny spáchané během jugoslávské války. Patří mezi ně masakr ve Srebrenici i ostřelování Sarajeva.
  • Ve věku 39 let náhle zemřel český veterán Jaroslav Mevald zraněný v roce 2014 v Afghánistánu. Za hrdinství, které tehdy prokázal v boji navzdory těžkému zranění, dostal před třemi lety medaili od prezidenta.
  • Do prezidentských voleb v lednu 2018 půjde devět kandidátů, včetně současného prezidenta Miloše Zemana. Ministerstvo vnitra z boje o Hrad vyřadilo jedenáct kandidátů, kteří nedodali dostatek podpisů nutných pro kandidaturu.

PROSINEC Andrej Babiš novým českým premiérem

PROSINEC: Prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem předsedu hnutí ANO Andreje Babiše.

Andrej Babiš se stal novým českým premiérem. Poprvé v historii České republiky je předsedou vlády politik z jiné strany než ČSSD nebo ODS a zároveň je 63letý předseda ANO nejstarším premiérem v historii samostatné ČR.

  • Americký prezident Trump uznal Jeruzalém hlavním městem Izraele s tím, že se do metropole z Tel Avivu časem přesune americká ambasáda. Rozčílil tím tisíce muslimů po celém světě včetně Palestinců a vládců arabských zemí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Trumpovi naopak poděkoval za „historické rozhodnutí“.
  • Emoce vzbudilo zvolení komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který před listopadem 1989 v Pohotovostním pluku Veřejné bezpečnosti zasahoval při demonstracích proti režimu, předsedou sněmovní komise ke GIBS. Po pár hodinách poslanci volbu zrušili a budou ji opakovat v lednu. KSČM na Ondráčkovi trvá „především kvůli jeho odbornosti“.
  • V Praze-Troji se zřítila lávka přes Vltavu, zranili se čtyři lidé. Větší část se propadla do řeky, podle odborníků byla zkorodovaná lana. Praha prověřila stav dalších lávek, uzavřela pěší část železničního mostu na Výtoni.
  • Španělsko prohrálo, v předčasných volbách do katalánského parlamentu jasně zvítězilo Katalánské národní shromáždění, které usiluje o osamostatnění. Účast byla rekordní, přes 80 procent.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video