Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga předal jmenovací dekrety...

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga předal jmenovací dekrety 52 profesorkám a profesorům vysokých škol (22.1.2018). | foto:  František Vlček, MAFRA

Plaga jmenoval nové profesory, jsou mezi nimi i držitelé Českého lva

  • 4
Nové profesorky a profesoři vysokých škol v pondělí v Karolinu převzali jmenovací dekrety od ministra školství v demisi Roberta Plagy (ANO). Prezident Miloš Zeman jich na konci roku jmenoval celkem 52, žádného kandidáta neodmítl. Všichni mohou nové tituly používat od 13. prosince.

Mezi nově jmenovanými profesory jsou technici, lékaři a chemici. Oceněni byli odborníci z přírodovědných, humanitních i uměleckých oborů.

Slavnostního ceremoniálu ve Velké aule historického Karolina se osobně zúčastnilo sedm nových profesorek a 43 nových profesorů, další dva se omluvili. Nejvíce kandidátů navrhla Univerzita Karlova, a to 13.

Profesorský titul získali mimo jiné držitel šesti Českých lvů za nejlepší kameru Vladimír Smutný a režisérka Helena Třeštíková. Smutný spolupracoval na řadě snímků, mezi které patří třeba oscarový Kolja, Smrt krásných srnců, Tmavomodrý svět nebo Tobruk. Třeštíková je autorkou více než čtyřiceti dokumentárních filmů. Známé jsou především snímky Manželské etudy, Marcela nebo René, které režisérka natočila časosběrnou metodou.

Profesory se stali také například ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík nebo fyzik a loňský laureát Ceny Neuron Jan Peřina, který se věnuje optice. Zabývá se zejména studiem neklasických vlastností světla a za svou vědeckou činnost dostal již řadu mezinárodních ocenění.

V roce 2015 Zeman tři kandidáty odmítl

Procedura jmenování profesorů budí větší zájem od roku 2015, kdy Zeman odmítl jmenovat tři profesorské kandidáty kvůli údajným prohřeškům z minulosti. Podle zástupců vysokých škol tak porušil závazný pokyn vědeckých rad vysokých škol a usnesení vlády. Současný seznam kandidátů na profesorský titul byl od té doby již několikátý, nikoho dalšího Zeman neodmítl.  

Ačkoli v minulosti předával někdy dekrety prezident osobně, Zeman se ceremoniálu účastnit nechce. Po dohodě se proto tohoto úkolu letos ujal Plaga, podobně jako v posledních letech jeho předchůdci ve vedení ministerstva školství.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video