V říjnu nás čekají většinou mlhavá rána. Ilustrační foto

V říjnu nás čekají většinou mlhavá rána. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Říjen slibuje déšť, mlhy a přízemní mrazíky

  • 2
Začátek října dal jasně na srozuměnou, že letošní nezvykle dlouhé babí léto definitivně skončilo. A meteorologové potvrzují, že podzim už je skutečně tady. I s mlhavými rány, deštěm a nízkými teplotami. Právě takové počasí nás čeká v nadcházejících dnech.

Už zítra ovlivní počasí v Čechách studená fronta, kterou budou provázet trvalejší srážky a postupné ochlazení. V úterý bude převážně zataženo až oblačno, zejména na západě a severozápadě země. Během dne zaprší, někde mohou být srážky intenzivní.

Na Moravě a ve Slezsku bude zpočátku oblačno až polojasno, déšť jen ojediněle. Později ale i tady oblačnosti přibude a místy zaprší. Ojediněle se mohou objevit i bouřky. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 18 až 21 stupňů Celsia, na západě a severozápadě Čech bude kolem 16. Na Moravě a ve Slezsku se teploty ještě udrží mezi 21 a 25 stupni.

V půlce pracovního týdne se ochladí. "Ve středu v noci a ráno očekáváme na většině území déšť nebo přeháňky. V průběhu dne by pak mělo být oblačno a srážky jen ojediněle. Odpolední teploty vystoupí na 14 až 18 stupňů Celsia. Velmi podobné počasí bude i ve čtvrtek," uvedl pro iDNES.cz Pavel Jovanovič z Českého hydrometeorologického ústavu.

V pátek bude oblačnosti méně, jen ojediněle s deštěm. "Ráno a dopoledne se místy objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty budou o něco nižší, 12 až 16 stupňů Celsia," dodal meteorolog.

Na víkend se ale opět zatáhne. Zpočátku bude oblačno až zataženo, občas s deštěm nebo přeháňkami. Pravděpodobně v neděli začne oblačnosti ubývat. Teploty se budou pohybovat od 11 do 15 stupňů.

Více sluníčka by mohl přinést až začátek příštího týdne, na který meteorologové slibují polojasno a teploty mezi 14 a 18 stupni. Ráno a dopoledne se budou místy vyskytovat mlhy nebo nízká oblačnost.

V druhé půlce října bude mlhavo
V další říjnové dekádě nás čeká zpočátku polojasno až oblačno, místy s občasným deštěm. Postupně bude ale oblačnosti přibývat a srážky budou četnější. Ráno a dopoledne se místy objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty klesnou k 8 až 2 stupňům Celsia, ojediněle můžeme čekat přízemní mrazíky. Odpolední teploty vystoupí na 12 až 18, později jen na 8 až 14 stupňů.

Poslední říjnová dekáda přinese sice méně oblačnosti, ráno a dopoledne ale četné mlhy nebo nízkou oblačnost, které se ojediněle udrží po celý den. Při velké oblačnosti musíme počítat s deštěm nebo mrholením. Noční teploty 7 až 1 stupeň Celsia budou provázet i četné přízemní mrazíky. Denní teploty se vyhoupnou maximálně k 16 stupňům.

Září bylo extrémně suché
Babí léto vydrželo letos prakticky po celé září. "A bylo navíc rekordně dlouhé a suché," řekl Marian Sandev z ČHMÚ. Ze statistik meteorologů totiž vyplývá, že letošní září bylo nejsušším od roku 1961. "Neviděl bych to nijak dramaticky. Počasí se po extrémním a dlouhém výkyvu vrací k normálu," vysvětlil meteorolog.

Rekordně dlouhé babí léto vysvětlují odborníci tlakovou výší nad jihovýchodní Evropou. Srozumitelněji řečeno: celé září bránila tato "hráz" vlhkému atlantickému vzduchu k postupu nad střední Evropu.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video