ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Nejhorší silnice je na Opavsku, mají jasno řidiči. Anticenu získala i D1

  • 18
Nejhorší silnice mají podle řidičů, kteří hlasovali v anketě o největší výtluky na komunikacích druhé a třetí třídy, v Šilheřovicích v Moravskoslezském kraji. Tři nejhorší silnice jsou právě v tomto kraji. Vítězem anticeny Nejhorší díra v republice v projektu Výmoly.cz je dálnice D1.

Motoristé letos v anketě upozornili na více než pět set silničních úseků, které vyžadují opravu. Přes 43 procent všech letos nahlášených úseků se oprav dočkalo. Proti loňským 38 procentům je to pozitivní vývoj, konstatoval Jan Marek z pojišťovny Generali. 

„Rozhodli jsme se anticenu udělit dálnici D1 z důvodu dlouhodobého neutěšeného stavu nejen samotné D1, ale celé dálniční sítě v Česku. Stav našich silnic je natolik špatný a má své hluboké ekonomické dopady... že i přesto, že se jako projekt dlouhodobě věnujeme zejména stavu silnic druhých a třetích tříd, jsme nemohli postupovat jinak,“ uvedl autor projektu Petr Čaník.

Za devět let trvání projektu nahlásili motoristé 8 100 silničních výmolů. „Našim cílem není kritizovat práci silničářů, ale pomocí efektivního komunikačního kanálu spojovat motoristy a správce silnic,“ řekl Čaník.

Nejhorší silnice je v Šilheřovicích

Mezi silnicemi druhých a třetích tříd se na přední příčky ankety dostaly úsek v Šilheřovicích, silnice na ulicích Prodloužená a Horní v Ostravě, vozovka U Vodárny v Karviné či Chroustovice v Pardubickém kraji. Z deseti nejhorších úseků je nyní opraveno 30 procent, zbylé na nápravu čekají.

Děravé Česko v kvalitě silnic zaostává. Je horší než Gambie či Tádžikistán

V hlavním městě anketu o nejhorší výmol vyhrál propadlý kus vozovky v Dědinově ulici v Praze 6. Druhou nejhorší pražskou silnicí je ulice Pod Sokolovnou v Nuslích a jako třetí nejproblematičtější řidiči vyhodnotili křížení ulic Bělocerkevská a 28. pluku ve Vršovicích, kde je podle nich velký výtluk přímo v křižovatce. Ani jeden z těchto výtluků v Praze nebyl opraven.

Do projektu je zapojeno přes 5000 lidí z ČR a jejich počet roste. Pokud motoristé nemají havarijní pojištění, vjedou do označeného výmolu a své auto poškodí, musí opravu většinou hradit ze své kapsy. Taková kolize přijde průměrně na 40 000 Kč. „S tím, jak rostou ceny servisních prací a přibývá čidel, senzorů a elektronických pomocníků v autech, očekáváme, že škody porostou,“ doplnil Marek.

Tři nejhorší silnice v Česku jsou podle řidičů v Moravskoslezském kraji. Konkrétně v Šilheřovicích, v ulici Prodloužená a Horní v Ostravě a v ulici U Vodárny v Karviné.

Tři nejhorší silnice v Česku jsou podle řidičů v Moravskoslezském kraji. Konkrétně v Šilheřovicích, v ulici Prodloužená a Horní v Ostravě a v ulici U Vodárny v Karviné.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video