Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cestovky posílaly Čechy na hořící Rhodos. Není tu kde spát, říkají místní

  13:09aktualizováno  17:58
Řecký turistický ráj Rhodos zachvátily ničivé požáry. Na ostrově panuje chaos a i nezasažené hotely se plní evakuovanými turisty. Některé české cestovní kanceláře chtěly posílat další klienty i do Lindosu, kde v neděli probíhaly evakuace. Vývoj situace během dne způsobil, že i tuto oblast české ministerstvo zahraničí označilo za nebezpečnou. Namísto turistů tak na Rhodos cestovky posílají dvě prázdná letadla pro evakuované.

„Vážení klienti, chtěli bychom vás informovat, že váš zájezd na Rhodos se realizuje beze změny.“ Tak zněla zpráva, kterou dostali někteří klienti české cestovní kanceláře Čedok dnes dopoledne. Třeba ti, kteří měli rezervované pobyty do města Lindos. To je přitom jedním z míst, které se evakuuje v důsledku rozsáhlých požárů. „Přijde mi neuvěřitelné, že nás chce cestovní kancelář zítra poslat do míst, která se v této chvílí evakuují. To mi přijde naprosto šílené,“ napsala iDNES.cz Alžběta Š.

Řecké úřady vydaly varování, které upozorňuje na extrémní nebezpečí. O evakuaci z hotelů v Lindosu informuje i britský server BBC. Podle jejich informací má být z vesnic Pefki, Kalathos a Lindos v neděli evakuováno dalších 1200 osob.

Čedok ale v tu chvíli považoval Lindos za bezpečnou zónu. „Hotely standardně fungují bez omezení, přijímají nové rezervace i klienty. Máme to potvrzeno i přímo z destinace,“ řekla redakci iDNES.cz mluvčí kanceláře Kateřina Pavlíková. Kancelář ruší pobyty pouze v oblasti Lardos a Kiotari. Město Lindos leží mezi nimi. „Všechny klienty, kterých se to týká, postupně kontaktujeme,“ dodala mluvčí s tím, že klientům nabízí změnu destinace nebo termínu.

Odpoledne aktualizovalo ministerstvo zahraničí seznam oblastí, kam nedoporučuje cestovat. Objevil se mezi nimi i Lindos. A klientům Čedoku přišla nová sms zpráva s informací, že jejich let byl kvůli bezpečnosti zrušen.

Pavlíková doplnila, že v nočních hodinách chystá jejich cestovní kancelář repatriační let, kterým poletí i někteří čeští zaměstanci ministerstva zahraničních věcí a hasičského sboru. V noci poletí ještě jedno letadlo z Česka pro kancelář Exim. Oba zajistí letecká společnost Smartwings.

Lidé, kteří mají odletět na Rhodos i do oblastí, které požárem zasažené nejsou, se obávají dalších komplikací - že i kdyby dojeli do bezpečné oblasti, nebude pro ně místo kvůli množství evakuovaných lidí. Před tím varoval i místostarosta města Rhodos Athanasios Vyrinis. „Je zde jen voda a nějaké základní jídlo, nemáme matrace ani postele,“ uvedl pro BBC. Lidé podle něj přespávají na lepenkových krabicích.

Němci zrušili všechny lety na Rhodos. Není to bezpečné, řekli turistům

Podobnou zkušenost líčí i turistka Monika S., která přiletěla ráno do zasažené oblasti Lardos. „Hotel nemáme. Nechali nás stát na letišti a pak odvezli do hotelu, kde spíme v křeslech na recepci. Mám tu 2 malé děti a 2 rodiče nad 70 let. Hotely jsou beznadějně plné. Dnes tu má být 40 stupňů, nevím co bude. Čedok to podcenil,“ napsala žena na sítě.

Turisté se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Athénách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769.

Česká kancelář Blue Style ujišťuje, že všichni jejich evakuovaní klienti dostali náhradní ubytování. „Dnes by již všichni měli bydlet v běžném hotelovém pokoji. Jsme také připraveni zajišťovat dřívější lety domů,“ píše se ve vyjádření. Kancelář zřídila pro klienty speciální linku a po návratu jim slibuje kompenzaci.

Jinak situaci řeší některé německé či britské společnosti. Například německá TUI zrušila všechny lety na Rhodos na další dva dny bez výjimky. A to právě kvůli tomu, že „evakuace bude mít důsledky pro celý ostrov,“ napsala TUI.

Evakuační lety se neplánují

Podle Martina Smoleka, ředitele sekce právní a konzulární na ministerstvu zahraničí, má Čedok na ostrově aktuálně 1691 klientů, z toho 361 evakuovaných. „Nemůžeme cestovkám zakazovat, aby zájezdy dál posílaly. Mohou klienty přemístit do oblastí nezasažených požárem,“ vysvětlit Smolek v neděli v České televizi.

Ministerstvo zahraničí vyšle do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří budou asistovat při evakuaci Čechů. „S vysláním evakuačního letadla se nepočítá. Letiště je v normálním provozu a přilétají i odlétají letadla s turisty,“ dodal ředitel Smolek. Řada turistů tak na Rhodosu uvázla. Další postup se dle oslovených cestovních kanceláří bude vyvíjet podle situace.

Ohnivé peklo na Rhodosu. Prchají stovky Čechů, nouzové linky jsou zahlcené

Pobyty v zasažených oblastech dále ruší i kancelář Fischer, Exim či Blue Style, které klientům nabízí bezplatné storno. Naopak cestovní kancelář Alexandria či Travel Family má dle vyjádřeních mluvčích resorty v bezpečných oblastech na severu země a pobyty proto neruší.

V neděli bylo z ohrožených oblastí na jihovýchodě ostrova přepraveno celkově asi 19 000 lidí. Jedná se o největší evakuační operaci v dějinách Řecka. U požárů zasahovalo 66 hasičů, 49 hasičských vozů, pět vrtulníků a deset letadel. Žádné oběti hlášeny nejsou, několik lidí pouze bylo krátce hospitalizováno s dýchacími problémy.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...