ilustrační snímek | foto: ČTK

Česku dochází remdesivir na léčbu covidu, Prymula vyjednává nové zásoby

  • 257
V českých nemocnicích dochází lék remdesivir, kteří lékaři používají na léčbu těžké formy nemoci covid-19. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly ale Česko už s firmou Gilead Sciences jedná o další dodávce. Ta by mohla dorazit do konce týdne.

Zprávu o tenčících se zásobách přinesl server iRozhlas.cz na základě informací Sekce nemocničních lékárníků a vedoucího lékaře Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice Martina Balíka.

„Zpřísnila se indikace (důvody pro použití léku, pozn, red.) a jednáme s firmou Gilead o dodávce léku, která by měla dorazit v průběhu tohoto týdne,“ oznámil ministr zdravotnictví Roman Prymula. Také ředitel české pobočky Gilead Sciences Pavel Březina řekl rozhlasu, že se snaží remdesivir dostat do Česka ještě do konce září.

Podle ministerstva zdravotnictví je remdesiviru zatím dostatek pro nemocné, kteří ho potřebují. „Nicméně při stávajících počtech nemocných roste také jeho spotřeba, a proto je nezbytné, aby další dodávka dorazila v příštích dnech,“ doplnila mluvčí úřadu Gabriela Štěpanyová. 

Ministerstvo podle ní provedlo včas všechny kroky, potřebné pro zajištění dalších dodávek léku. „Ty jsou však koordinovány na úrovni Evropské komise na základě odhadů a vývoje nákazy v jednotlivých zemích EU. Se zástupci Evropské komise jsme v úzkém kontaktu,“ uvedla. 

Zápach sava, kašel tuberáka i covidové prsty. Nemocní popsali nákazu

Pokud by nedorazila další dodávka, současné zásoby léku by byly podle Balíka spotřebovány příští týden. „Jde o značný problém, protože lék je ověřen pro rychle se rozvíjející formy koronavirové infekce a pro pacienty, kteří potřebují být napojeni na kyslík,“ řekl rozhlasu lékař.

Sekce nemocničních lékárníků kvůli poklesu zásob remdesiviru zveřejnila na svém webu podmínky použití léků pro případ, že by ho byl v nemocnicích nedostatek. Mezi indikacemi pro podání remdesiviru podle lékárníků je, že pacient není na plicní ventilaci a nemá příznaky covidu-19 déle než pět dní.

Covid-19 má u většiny lidí lehčí průběh. V poslední době však v Česku značně vzrostlo množství hospitalizovaných. Počet lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici, se podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví k sobotě zvýšil od začátku září zhruba pětinásobně na 802.

Prymula chce omezit shromažďování, možná se zruší tělocvik a hudebka

Na více než pětinásobek stoupl i počet hospitalizovaných, kteří jsou ve vážném stavu. Podle ministerstva jich je 181. Jen za týden přibyly v nemocnicích téměř tři stovky nakažených.

Muže léčeného remdesivirem propustila nemocnice do domácí léčby:

5. května 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video