Veklury, Remdesivir. Některým pacientům aplikují Remdesivir. Tato léčba však není pro každého pacienta - podává se v počátku infekce, později už nemá smysl. Nasazení léku stojí desítky tisíc. (29.1.2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

Léků na covid je víc. Některé však pomohou jen někomu, jiných se lékaři obávají

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Zájem o léky na covid-19 se zvyšuje s tím, jak přibývají počty nakažených a hospitalizovaných. Které jsou účinné? Které se neosvědčily? Nejvíce se během pandemie podávalo antivirotikum remdesivir, na přesné vyhodnocení jeho účinnosti ze strany ministerstva se ale stále čeká. Vzývaný ivermektin je odbornou obcí odmítán, nicméně v Brně se stále snaží prokázat, že skutečně pomáhá.

Většina z nás si zřejmě okamžitě vybaví případ Roberta Markoviče, pražského taxikáře, jednoho z prvních nakažených koronavirem v Česku a skončil s těžkým průběhem nemoci ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Markovič byl také vůbec prvním tuzemským pacientem, kterému byl poskytnut lék remdesivir. Z prvních reakcí čelních představitelů státu mohla situace vypadat tak, že remdesivir je oním zázračným lékem, který byl na jaře 2020 všemi vyhlížený. Od té doby už mají lékaři o jeho fungování o dost jasněji.

Léky jako hydroxychlorochin, azitromycin, lopinavir/ritonavir nebo ivermektin budily většinou plané naděje. Některé z nich se dokonce ukázaly jako škodlivé.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video