Mrazivé ráno v osadě Jizerka.

Mrazivé ráno v osadě Jizerka. | foto: www.chmi.cz

Rekord z roku 1929 nepadl, teplota v noci neklesla pod minus 30 stupňů

  • 144
I přes očekávání příchodu nejmrazivější noci letošní zimy, zůstaly teploty daleko za rekordem z 11. února 1929, kdy bylo na jihu Čech minus 42,2 °C. O 83 let později bylo nejchladněji na stanici Jizerka v Jizerských horách, kde naměřili krátce před půlnocí minus 29,7 °C.

"Kolem půlnoci však teplota začala opět mírně vzrůstat a nepokračovala v dobře našlápnutém klesajícím trendu, který nastal v pátek odpoledne a večer," uvedl Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu. Po osmé hodně ráno byla nejnižší teplota v Šindelové v Krušných horách -28,3 °C.

Mrazivo ale bylo i na místech, která se v hlášení o počasí příliš neobjevují. Například v Nedrahovicích na Příbramsku naměřili minus 27.3 stupňů.

Téměř stejná teplota byla i v Bedřichově v Jizerských horách a v Borkovicích na jihu Čech, - 27 stupňů.

 V 7 hodin ráno pak stanice na Moravě hlásily teploty, které měly k rekordům opravdu daleko. Brno Tuřany - 14 stupňů, stejně jako Holešov na Zlínsku.

Výstraha na mráz trvá do pondělí

"Noc na neděli by měla být chladnější, uvidíme, zda teplota přece jen poklesne aspoň pod -35 °C," uvedl Dvořák.

Meteorologové vydali na víkend výstrahu právě kvůli velmi silnému mrazu. Platí od páteční desáté hodiny večer až do pondělní desáté hodiny ráno. V sobotu přes den má být jasno až polojasno, ojediněle zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší  teploty  až -6 °C,  na horách kolem -13 °C.

V noci na neděli mohou ale teploty klesnout až na  -21 °C, při oblačnosti a v místech beze sněhu lze čekat teploty kolem -15 °C, naopak v údolích ojediněle pod -30 °C. 

Pozor na sníh a led na silnicích

Na sněhové jazyky si musejí dát pozor motoristé ve vyšších polohách Olomoucka a také v oblasti Středolesí a Partutovic na Přerovsku. Silničáři na Olomoucku uzavřeli silnici mezi obcemi Hraniční Petrovice a Jívová, kterou zavál sníh. Opatrnost je na místě i v horských částech Šumperska, kde jsou na silnicích zbytky sněhové kaše nebo ujetá vrstva zledovatělého sněhu

Také na silnicích východních Čech leží na silnicích zledovatělá vrstva uježděného sněhu. V Orlických horách se tvoří sněhové jazyky, všechny cesty jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné. Stejné je to i na Pelhřimovsku, Třebíčsku a Žďársku.

Počasí pomáhá smogu

Mrazivé počasí také zhoršuje kvalitu ovzduší a odborníci proto varují před nepříznivými rozptylovými podmínkami. Více než dvojnásobně překročila ráno povolený limit koncentrace polétavého prachu v Uherském Hradišti, kde průměrná denní koncentrace dosáhla 125 mikrogramů na metr krychlový. Prach znečišťuje ovzduší také ve Zlíně, i tam jsou hodnoty nadlimitní.

Smog postihuje části Zlínského kraje již od počátku minulého týdne. Lidé by podle rad odborníků měli snížit fyzickou námahu venku a pouze krátce větrat. Smog postihuje již několik dní také další místa v Česku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video