Reformy pana ministra

Neustálé snahy o záplatování průběžného důchodového systému vedou pana ministra Špidlu k různým objevitelským myšlenkám, jak sehnat peníze za každou cenu.Jednou z nich je zvýšit odvod na sociální pojištění podnikatelům, bez ohledu na jejich postupnou likvidaci, kterou by tato myšlenka s sebou neodkladně přinesla.Již teď jsou podnikatelské aktivity v České republice vyváženy vysokými odvody do státní pokladny v podobě zdravotního a sociálního pojištění, které v součtu s daněmi drží jedno z předních míst na světě.

Z pramenů ministerstva práce a soc.věcí lze provést porovnání  současných odvodů  pro zdravotní pojištění, sociální pojištění a daně pro zaměstnance a OSVČ. Při výdělku 10000Kč/ po odečtení výdajů /  provádí  OSVČ  odvod ve výši 23,50% ,zaměstnanec 21,30%. Při výdělku  15000Kč měsíčně je odvod pro OSVČ 25,40%, zaměstnanec 23,30%. Při výdělku 20000Kč je odvod pro OSVČ 27%, zaměstnanec 25%. Vzorku těchto údajů odpovídá zhruba 80% příjmů OSVČ a zaměstnanců  v ČR. Je zcela evidentní, že odvody do státní pokladny jsou  již teď u OSVČ vyšší než u zaměstnanců. Jinak je to však při výpočtu důchodů a dávek v případě nemoci u OSVČ. Tam platí jiný výpočet pro zaměstnance, kteří mají daleko vyšší důchod i dávky v případě nemoci.

Tam je naopak nutno provést sjednocení  ve prospěch OSVČ. Stále v mediích prosakují zprávy o snech pana ministra, kdy  jdou za hranici únosnosti, kupříkladu, aby odvody na zdravotní a sociální pojištění byly vypočítávány ze základu před odečtem nákladů.
 
Takto můžou uvažovat pouze lidé, kteří pracují na ministerstvech či ve státním sektoru, jsou chráněni jistotou svého příjmu a nevědí nic o konkurenčních podmínkách v soukromém sektoru v ČR. Již teď v některých oborech  dochází díky recesi ve spotřebě obyvatelstva a nedostatku peněz k malým objemům zakázek. Začíná se projevovat úbytek podnikatelů, kteří mají zaměstnance.
 
Postupně musí propouštět a své firmy zmenšují pouze na rodinné příslušníky nebo již podnikají jenom jako OSVČ, pokud nechtějí používat jiné metody podporující šedou ekonomiku jako vyplácení nízké mzdy zaměstnancům kvůli odvodům  a zbytek na ruku či zaměstnávat nezaměstnané, kteří  jsou vedeni na úřadech práce a berou ke mzdě na ruku ještě sociální dávky, přejdou raději sami do zaměstnaneckého poměru. Právě ty dávky, které se pro ně pan ministr Špidla snaží tak vehementně vybrat. Tento stav úzce koresponduje s dalším snem pana ministra  těmto nezaměstnaným  zaměstnaným  pomoci ještě zlegalizováním výdělku k sociálním dávkám a paradoxně tak podpořit nezaměstnanost, která bude poté odpočinkovým rájem. Nelze pominout ani politiku zaměstnanosti, kdy se nesmyslně sypou penize do černé díry na pracovních úřadech při konání různých rekvalifikačních kurzů, které nabádají nezaměstnaného k osamostatnění, k podnikání a  pak se tento nezaměstnaný  vrhne znovu do záchranné sítě sociálních dávek pod hrozbou vysokých odvodů nejen na sociální pojištění. Rekvalifikační kurzy se staly pouze výhodným byznysem pro nejrůznější pochybné firmy , nad jejichž výběrem zvedá obočí nejeden zůčastněný. Nemají však pro nezaměstnaného valného účinku. Pro podnikatele se však vytváří stále tvrdší podmínky.Rostou ceny energií, pohonných hmot, nájemného, zvyšuje se administrativní náročnost a novela živnostenského zákona přináší spíše více chaosu než užitku.
 
Jistě Poslanecká sněmovná bude mít  při schvalování zákona o změně výpočtu pro vyšší  odvod více rozvážnosti, než několik úředníků, kteří jinak o růstu ekonomiky mluví a protismyslně konají.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video