Podle profesora ústavního práva by bylo protiústavní, jen kdyby David Rath vyzýval k demonstracím a jiným akcím zaměřeným proti soudu.

Podle profesora ústavního práva by bylo protiústavní, jen kdyby David Rath vyzýval k demonstracím a jiným akcím zaměřeným proti soudu. | foto: Jan Třeštík, ČTK

Rathova pomsta je protiústavní, stěžuje si soudcovská unie

  • 1059
Soudcovská unie se pustila do Davida Ratha. Středočeského hejtmana kritizuje za to, že zveřejnil jméno a kontakt na soudkyni, která zakázala hradit poplatky v lékárnách jeho kraje. Unie mluví o "protiústavní snaze" a "ohrožení nestrannosti soudu". Podle experta na ústavní právo se Rath choval v mezích zákona.

"Útok lze považovat za protiústavní snahu o ohrožení nestrannosti soudu a o zatahování politických her do soudních sporů," komentovala Rathův krok Soudcovská unie ČR.

"Pokud by měl MUDr. Rath skutečně zájem seznámit občany s důvody rozhodnutí, mohl jeho kopii zveřejnit a nenavádět eticky nepřijatelným způsobem k jejich zjišťování nezákonnou cestou," dodává unie v prohlášení podepsaném prezidentem Tomášem Lichovníkem.

Vyjádření Davida Ratha k obvinění z protiústavního chování se zatím iDNES.cz nepodařilo získat. "Každý orgán veřejné moci, což je i soud, musí komunikovat s veřejností," komentoval ale už dopoledne spor se soudem. - čtěte Rath se pomstil soudkyni, která zakázala kraji platit poplatky

Expert: Rath ústavu neporušil

Profesor ústavního práva z Univerzity Karlovy Václav Pavlíček zveřejnění kontaktu na pracoviště soudu za protiústavní nepovažuje. "A dotaz není nátlak," komentoval Rathovu výzvu, že lidé mohou vznášet otázky na důvod rozhodnutí.

Protiústavní by podle Pavlíčka byla výzva k demonstracím či organizování peticí a akcí vůči soudu. Zveřejnění jména soudkyně a kontaktu na ústřednu soudu ale vidí jako legální. "Jméno totiž muselo být uvedeno pod rozhodnutím, které není tajné, a telefonický kontakt se dá vyhledat i na internetu," argumentuje Pavlíček.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil zdůraznil rozdíl mezi zveřejněním kontaktu na soud, což udělal Rath, a osobního kontaktu na soudkyni. To by podle něj bylo jasným nátlakem.

"Nepovažuji to ale za nejšťastnější," komentoval pro iDNES.cz Rathovu výzvu.

"Argumenty rozhodnutí mají zveřejňovat média a diskutovat o nich, ale soud by měl mít možnost rozhodovat nezávisle a ne pod tlakem takovýchto iniciativ," dodal s upozorněním, že soud zatím vydal jen předběžné opatření a soudní řízení o zákazu proplácení poplatků teprve proběhne.

Středočeský kraj dnes oznámil, že přestane platit poplatky za pacienty ve všech svých pěti lékárnách. Podle předběžného rozhodnutí soudu se zákaz vztahoval jen na lékárnu v mladoboleslavské krajské nemocnici. Hejtman Rath považuje verdikt za zmatečný a chce jej zvrátit.

Je správné, že David Rath zveřejnil kontakt na soudkyni, která zakázala hrazení poplatků?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 24. dubna 2009. Anketa je uzavřena.

NE
NE 24051
ANO
ANO 3567

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video