Radio Wave v mobilním telefonu

Radio Wave v mobilním telefonu | foto: Český rozhlas 4

Radio Wave nabídlo posluchačům webkameru a program v mobilu

  • 6
Nejmladší stanice veřejnoprávního rozhlasu, Radio Wave, tento týden oslavila druhé narozeniny. U té příležitosti připravila dva dárky posluchačům. Pomocí webové kamery se můžou kdykoliv podívat, co se děje ve studiu, a díky zvláštní on-line aplikaci v mobilu získají okamžitě informace o vysílání.

"Kromě obrazu je k dispozici i synchronizovaná zvuková stopa. Při poslechu je možné zároveň sledovat moderátory a zprávaře nebo třeba hosty při živém rozhovoru," popsala iDNES.cz funkce webové kamery Klára Slabová z marketingového oddělení Radia Wave. Webová kamera je na této adrese.

Vedení stanice rovněž spustilo zbrusu novou unikátní službu. Majitelé mobilních telefonů, kteří si z internetu stáhnou a nainstalují aplikaci Spodtronic, se při poslechu stanice přes mobil dozvědí, co Radio Wave právě vysílá. Můžou se podívat i na obal desky, ze které je skladba, jež právě hraje.

"Považujeme to za další krok do digitální budoucnosti a jsme hrdí na to, že ČRo 4 - Radio Wave mohl potvrdit vedoucí roli Českého rozhlasu na půdě technologických novinek," říká k novince ředitel čtvrtého okruhu Ladislav Lindner-Kylar. Radio Wave je první stanicí Českého rozhlasu, která tuto službu koncesionářům nabízí. Počítá s tím, že ji budou využívat především posluchači, kteří nemají přístup na webové stránky stanice, ale mají zájem být s ní v užším kontaktu.

Mobil musí mít operační systém
Jediné omezení je, že mobilní telefon takového posluchače musí fungovat na operačním systému Symbian a dále komunikovat s GPRS/UMTS, což ale není nic neobvyklého, protože přes tuto technologii se většina majitelů mobilů připojuje na wap nebo internet. Symbian je takzvaný otevřený operační systém pro mobilní telefony, do kterého může uživatel snadno a volně doinstalovávat aplikace.

A to také Kylara přesvědčilo, že zavedení novinky má smysl. "Mobilní telefon naši posluchači považují za samozřejmou součást svého života." Jedinou nevýhodou je, že Symbian lze nainstalovat jen do mobilních telefonů vyšších řad. - více zde

Ve druhém roce vysílání Českého rozhlasu 4 také proběhla rošáda na moderátorských postech. Veronika Mayerová, která dosud moderovala odpolední blok, se nově hlásí už dopoledne. Nahradil ji Pavel Sladký, dosavadní dramaturg a hlas cestovatelského magazínu Casablanca.

Radio Wave začalo vysílat 13. ledna 2006. Několik měsíců nebylo jisté, zda zůstane v nejrozšířenějším - FM - vysílání. Rada Českého rozhlasu totiž jeho vedení vyčítala, že čtvrtý okruh, určený mladým alternativním posluchačům, spustila v rozporu se zákonem. Nyní už je situace stabilizována. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video