Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko překlenou radary Železné kopule, prošly testy. Rakety zatím chybí

  14:06
Armáda v pátek úspěšně ukončila vojskové zkoušky mobilních 3D radarů MADR. Výrobce odstranil kritické nedostatky, které do té doby testování prodlužovaly. Celkem osm radiolokátorů MADR by měli vojáci začít používat do konce roku, v ČR je nyní pět kusů souprav. Stejný systém používá Izrael jako součást protiraketové obrany Iron Dome.

Podle plukovníka Zdeňka Patery ze sekce rozvoje sil ministerstva obrany, který je garantem projektu MADR 3D, měly radary potíže s integrací do národního systému velení a řízení, výrobce také původně nedodal kompletní technickou a provozní dokumentaci a údaje k informačnímu systému radaru.

„Vše se dodavatel zavázal odstranit do konce července. Nicméně se nejedná o nedostatky, které by negativně ovlivnily zavedení radiolokátorů do výzbroje české armády,“ potvrdil Patera s tím, že hodnotící komise prohlásila, že radar splňuje požadavky dle specifikace.

Nové radary pro armádu jsou na cestě, potvrdil Metnar z Izraele

Hodnotící tým tak předloží zprávu o výsledcích vojskových zkoušek k podpisu náčelníku Generálního štábu AČR. Přebírání radiolokátorů armádou započne 2. května a následně budou zavedeny do výzbroje 26. pluku velení, řízení a průzkumu.

Pět radarů bude umístěných na stacionárních vojenských stanovištích ve prospěch integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO (NATINAMDS).

Zbylé tři budou k dispozici pro ochranu strategických cílů a objektů důležitých pro obranu státu v rámci národního pohotovostního systému protivzdušné obrany ČR (NaPoSy PVO ČR) a k dosažení závazků armády vůči partnerům NATO (Capability Targets).

Radiolokátor ELM-2084 MMR MADR

„Cesta k moderním radarům pro naší armádu, které ji byly přislíbeny poprvé před čtrnácti lety, byla dlouhá. Podle slov bývalého ministra obrany Martina Stropnického byl projekt připravený ‚v mašličkách‘ v roce 2017, ale podepsán bohužel nebyl. Odmašličkovávání trvalo dalších sedm let a jsem v pořadí už čtvrtý ministr obrany, kdo projekt musel řešit. Konečně se nám to podařilo a MADR má vojskové zkoušky. Jsem šťastná, že vojáci mohou nové radary konečně začít používat,“ uveda k závěru testů ministryně obrany Jana Černochová.

Lepší v dosahu i přesnosti detekce cílů

Česká republika si objednala od izraelské společnosti celkem osm souprav mobilního 3D radiolokátoru protivzdušné obrany ELM-2084 MMR. Hodnota zakázky činí 3,5 miliardy korun s daní a byla ověřena a potvrzena nezávislým znaleckým posudkem.

Izraelské radary jsou kompatibilní se systémy NATO a ve výzbroji nahradí dosud používanou, ale zastaralou, radiolokační techniku ruské provenience.

Obrana chystá speciální zákon pro strategické nákupy a modernizaci armády

„Ta již několikanásobně překročila životní cyklus a svými parametry a schopnostmi se technologicky nedá srovnávat s nově pořízenými radiolokátory z hlediska dosahu, jejich přesnosti i schopnostmi detekce široké škály cílů od letounů, UAV až po raketovou a minometnou munici (C-RAM),“ uvedl Patera.

MADR zajistí armádě přehled o vzdušné situaci v malých a středních výškách do 3000 metrů, tedy v prostoru, který je v národní odpovědnosti České republiky. „Jedná se o jeden z nejmodernějších existujících systémů, jež je součástí proslulého Iron Dome. Kromě izraelské armády ho používají i další země, například Kanada. Stejné typy radiolokátorů se chystá zavést do výzbroje Slovensko a Maďarsko,“ dodal k vyspělosti systému Patera.

Nové rakety do roku 2026

Kromě radiolokátorů, které armáda zařazuje do výzbroje, jsou v plánu během následujících let i nové rakety. Resort obrany podepsal v září 2021 smlouvu s vládou židovského státu na dodání čtyř raketových baterií Spyder. Součástí dodávky by měly být čtyři raketomety umístěné na podvozcích Tatra 815-7 v konfiguraci 8×8.

„Nákup protiletadlového raketového systému SPYDER je další důležitý krok v modernizaci naší armády. Tento systém je určený k protivzdušné obraně novodobého bojiště a je důležitý pro obranu strategické infrastruktury naší země,“ vysvětlil po podpisu smlouvy v roce 2021 armádní generál Aleš Opata, tehdejší náčelník Generálního štábu AČR.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů

29. dubna 2024

Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....

Jaká práce lidem zbyla? Spolupráci s OpenAI vedou z médií i Financial Times

29. dubna 2024  19:39

Financial Times (FT) se stal prvním významným britským zpravodajským médiem, které uzavřelo...

Špehovali, zpřístupňovali trezory. Jak se ruští „krtci“ ve Vrběticích činili

29. dubna 2024  19:34

Série výbuchů a incidentů v Evropě, včetně explozí v muničním areálu ve Vrběticích z roku 2014,...

Rušení GPS se vyostřilo. Dvě letadla z Finska do Estonska nedoletěla

29. dubna 2024  14:24,  aktualizováno  19:15

Pobaltské země varovaly, že rušení signálu GPS, ze kterého je obviňováno Rusko, by mohlo způsobit...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...