Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Izraelské radary v Česku nahrazují sovětské. Odhalí drony i dělostřeleckou palbu

  20:06
Celkem osm izraelských 3D radiolokátorů protivzdušné obrany ELM-2084, zkráceně nazývané MADR, by se mělo do konce roku dostat do provozu. Armáda díky tomu získá přehled o situaci ve vzdušném prostoru České republiky, systém také dokáže odhalit i dělostřeleckou nebo minometnou palbu. V Česku je nyní sedm souprav a první z nich armáda poprvé představila veřejnosti.
Osm souprav radiolokátoru MADR bylo nakoupeno z Izraele za 3,5 miliardy korun....

Osm souprav radiolokátoru MADR bylo nakoupeno z Izraele za 3,5 miliardy korun. Lze je umístit nejen staticky, ale i převážet na vozech, respektive podvozkových platformách Tatra. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Moderní radary, které Izrael používá jako součást protiraketové obrany Iron Dome, v Česku nahrazují zastaralé sovětské ze sedmdesátých až osmdesátých let. Armáda tak získala techniku, která je prověřená bojem a každodenním nasazením.

„Radary mají za sebou takzvané vojskové zkoušky, ty jsou podmínkou pro možné zařazení do výzbroje. Garantují tak funkčnost podle toho, co dodavatel slíbil plnit. Nyní jsme v druhé fázi, většina radiolokátorů už tu je a provádějí se funkční zkoušky. Při nich se testují nejen veškeré dosahy, komunikace, ale také ovládání, včetně rozložení na místě určení,“ říká zástupce velitele 26. pluku velení, řízení a průzkumu Martin Novák.

Česko překlenou radary Železné kopule, prošly testy. Rakety zatím chybí

Pro pokrytí území České republiky je potřeba pěti radiolokátorů. Každý má dálkový dosah zhruba 300 kilometrů, záleží pak i na počasí.

„Pět radarů bude umístěných na stacionárních vojenských stanovištích ve prospěch integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO NATINAMDS a tři budou mobilní. Zbylé tři budou k dispozici pro ochranu strategických cílů a objektů důležitých pro obranu státu v rámci národního pohotovostního systému protivzdušné obrany,“ dodává Novák.

Spyder pro navádění využije již dodané radiolokátory, kde mobilita celého systému radiolokátoru MADR je značnou výhodou. Systém je připraven k použití do jedné hodiny.

Mobilita a možné zahraniční nasazení

A v čem jsou oproti svým předchůdcům jiné? Výhodou je mobilita. Radiolokátory je možné poměrně rychle naložit na vůz Tatra 8x8 a celou soupravu, která obsahuje generátory napájení, ale i stanici obsluhy převézt prakticky kamkoliv. To je možné i u zmíněných pěti stacionárních radiolokátorech. Nasazení tak je možné nejen v Česku, ale i v rámci zahraničních operací.

Sovětské radary bylo teoreticky možné také přemístit. To ale zabralo nejméně okolo dvaceti hodin času. Současné jsou v provozu do jedné hodiny od přijetí na místo určení.

Jedním z míst, kde je stacionárně umístěný radiolokátor MADR jsou Hrušovany.

„To je nesporná výhoda. A navíc to, co umí tyto stroje, to uměla dvojice radarů v omezeném režimu. Zde vše řídí počítače, inteligentní software, a díky tomu je možná detekce nejen mnohem menších objektů, ale i střel,“ říká expert Tomáš Růžička, který u pluku působí dlouhá léta a je od počátku přebírání systémů MADR.

Mnohem menšími cíli se rozumí například drony, respektive letící objekty veliké několik desítek centimetrů a více. Detekce zvládá odhalit i střely, rakety, minometné granáty a v neposlední řadě dělostřeleckou palbu. Nahlédnout pod ruku operátorů ale možné není. Celý systém funguje v utajovaném režimu.

Hodnota zakázky osmi souprav činí 3,5 miliardy korun s daní a byla ověřena a potvrzena nezávislým znaleckým posudkem. Izraelské radary jsou kompatibilní se systémy NATO.

Armáda se dočká radarů z Izraele. Metnar podepsal nákup za 3,5 miliardy

Zatím bez raket

Kromě radiolokátorů, které armáda zařazuje do výzbroje, jsou v plánu během následujících let i nové rakety. Resort obrany podepsal v září 2021 smlouvu s vládou židovského státu na dodání čtyř raketových baterií Spyder. Součástí dodávky by měly být čtyři raketomety umístěné na podvozcích Tatra 815-7 v konfiguraci 8×8.

„Nákup protiletadlového raketového systému SPYDER je další důležitý krok v modernizaci naší armády. Tento systém je určený k protivzdušné obraně novodobého bojiště a je důležitý pro obranu strategické infrastruktury naší země,“ vysvětlil po podpisu smlouvy v roce 2021 armádní generál Aleš Opata, tehdejší náčelník Generálního štábu AČR.

Z novinky, která se zabydluje ve výzbroji se vojáci radují, nicméně negativem bylo zdržení dodávek, ale také absence servisní smlouvy, která se bude teprve uzavírat.

Radiolokátor EL/M-2084

EL/M-2084 Multi Mission Radar (MMR) je izraelský 3D radar s aktivním elektronickým snímáním, který představuje senzorovou jednotku protiletadlového systému SPYDER-MR. Radar EL/M-2084 operuje v pásmu S, v režimu sledování vzdušného prostoru vyhodnocuje až 1 100 cílů a dokáže zachytit cíle ve vzdálenosti až 250 kilometrů.

Ze stacionární pozice v režimu obrany před raketami a střelami radar pokrývá 120° azimut, zatímco při sledování letadel rotuje kolem své osy (360°) rychlostí 30 otáček za minutu.

Radar EL/M-2084 využívají protivzdušné systémy SPYDER, Iron Dome (Železná kopule) nebo David’s Sling (Davidův prak). Verzi WRL (Weapon Locating Radar) radaru EL/M-2084 zakoupila kanadská armáda. Osm radarů EL/M-2084 nahrazuje zastaralé sovětské systémy, provozované 26. plukem velení, řízení a průzkumu Armády ČR.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...