Řád by měl omezit pohyb bezdomovců před nádražím

- Neudržitelná situace a pokračující ničení Vrchlického sadů před budovou Hlavního nádraží v Praze 1 přimělo tamní radní, aby přijali návštěvní řád parku. Řád by měl podle místostarosty Vladimíra Koronthályho omezit přítomnost bezdomovců a běženců, kteří v sadech pobývají od jara do podzimu.

"Když do parku umístíme návštěvní řád, policisté budou moci při jeho porušování, které bude přestupkem, zasáhnout," řekl místostarosta.

K podmínkám řádu patří ve vymezené době zákaz vstupu na travnaté plochy, zákaz vstupu mezi keře, rozdělávání ohně a poškozování zeleně a parkového mobiliáře. "Řád zakáže také nocování v sadech a obtěžování návštěvníků hlukem," dodal.

Situace ve Vrchlického sadech je podle Koronthályho problematická nejen pro návštěvníky parku, ale také pro zahradnickou firmu. "Lidé, kteří v parku leží, brání úklidu, sečení i zalévání zeleně," řekl. Náklady na odstraňování odpadků navíc podle něj dosahují trojnásobek nákladů za úklid jiných parků v Praze 1.

Radní Prahy 1 se domnívají, že v noci od půlnoci do čtyř hodin ráno by se mohl park pro veřejnost zcela uzavírat. Opatření však podle Koronthályho bude záviset na železničářích, kteří by museli ve stejném čase uzavírat nádražní halu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Bezdomovec, Hluk

Video