Manifest restaurace dogheaven.cz

Manifest restaurace dogheaven.cz | foto: dogheaven.cz

Psí restauratéři: Alíka bráníte, ale jatka tolerujete

  • 412
Restaurace Dogheaven.cz, která na svých internetových stránkách lákala na lahůdky z psího masa, nikdy neexistovala. Autoři webu tak chtěli upozornit na pokrytectví lidí, kteří se pohoršují nad zabíjením domácích mazlíčků, přitom bez rozpaků jedí maso na jatkách porážených zvířat.

Ještě včera visel na webu dogheaven.cz netradiční jídelníček. Nabízel "lahůdky" jako čivavu s karamelem, grilovaná chrtí žebra se smetanovou omáčkou a kousky chřestu či plíčky z bernardýna s houskovými knedlíky.

Nyní je na stránkách pouze manifest s výzvou: Pokud chcete spravedlivější svět, nejezte zvířata.

Asi jen málokdo uvěřil tomu, že jde o skutečný podnik. Tomu nasvědčovaly i reakce lidí oslovených v televizních reportážích, které o psí restauraci informovaly. Nabízet kulinářské speciality ze psů, a to i samotným majitelem dodaných, je navíc podle právníků nezákonné.

Jaký byl záměr provokativní akce? "Je apelem na lidské pokrytectví, které se pohoršuje nad zabíjením domácích mazlíčků, a na druhé straně toleruje hromadná jatka hospodářských zvířat," píšou tvůrci stránek Dogheaven.

"Je to forma nacismu, která upřednostňuje 'čistou rasu' a stigmatizuje určité druhy, které musí 'do plynu' potažmo do klobás," pokračují. "V supermarketu si kupujete úhledné balíčky s anonymní mrtvolou. Pokud by na balíčku byl nápis 'sousedův Alík', patrně by si tento produkt málokdo koupil."

"Jak to, že se vám hnusí pohled na ogrilovaného psa a při pohledu na opečenou kachnu přemýšlíte o zelí a knedlíku?" zlobí se aktivisté a vyzývají ostatní k diskusi.

Někteří diskutující už vyjádřili svůj nesouhlas. "Psi nikdy nebyli chováni za účelem požívání. Myslíte, že byste nahradili tou vaší kachnou, co se s ní oháníte, hlídače, pastevce, záchranáře, pomoc slepým ... ale dobytek byl vždy na světě jen proto, aby se choval a jedl," píše přispěvatel s přezdívkou Karl.

Opačný názor má Lenka. "Přesně tak, maso je maso, jde o to, jak s tím tvorem zacházíme, než přijde jeho 'hodinka', a jak mu ulehčíme odchod na talíř. Kdyby nikdo nejedl maso a nikdo neredukoval počty tvorů, přemnoží se. Zakážete čtyřnohým zvířatům lovit? Ti přeci taky zabíjejí pro potravu."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Čivava, Plyn, restaurace

Video