Roman Prymula | foto: Ondřej Deml, ČTK

Hranice můžeme otevřít už tento týden, řekl Prymula. Rozhodne vláda

  • 730
Česko by mohlo v brzké době zcela otevřít hranice s některými okolními státy. Projednat by to měla v pondělí vláda. Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula hovořil konkrétně o Rakousku a Slovensku. V případě Německa a Polska je však podle něj nutné si ještě počkat, tyto země jsou stále ještě rizikové.

Prymula v České televizi v pondělí řekl, že nevidí důvod pro to, aby Česko neotevřelo hranice s Rakouskem. Současně nevyloučil, že by se tak mohlo stát tento týden. Stanovení termínu je podle něj ale záležitostí ministerstev zdravotnictví a vnitra. Rakousko otevřelo všechny hraniční přechody s Českem o víkendu.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček poté řekl, že Česko jedná s Rakouskem, aby lidé mohli vycestovat nejen z nutných důvodů. Původní termín 8. června by mohl být posunut, řekl v rozhovoru s ČT.

V úterý bude o možnosti rozvolnění hraničních kontrol jednat telefonicky německá kancléřka Angela Merkelová s premiérem Andrejem Babišem.

Koronavirus ve světě

Majitel kavárny v Bagkoku kontroluje teplotu jedné ze svých koček. (13. května...
Nepálští vojáci při čestné stráži. (15. května 2020)
Protestující s plynovou maskou a americkou vlajkou nesouhlasí s vládními...

S ohledem na dobrou epidemiologickou situaci vláda podle Prymuly dnes zřejmě projedná i otevření hranic se Slovenskem. „S velkou mírou pravděpodobnosti navrhneme i otevření hranic se Slovenskem,“ řekl náměstek ČT. Německo a Polsko podle něj naopak představují pro Česko kvůli tamní situaci ještě určité riziko.

„Slovensko je obecně velmi klidné, situace je mnohem příznivější než u nás, s jedinou výjimkou, a to jsou romské osady. Tam příliš mnoho opatření neprobíhá, a to pro nás znamená svým způsobem problém, protože právě z těchto osad by mohlo dojít k migraci na naše území,“ uvedl Prymula k situaci na Slovensku. Podle něj se proto bude muset u Slovenska najít nějaký režim, jak případně regulovat migraci z romských osad.

Problémové Slezsko

V Polsku je podle Prymuly kvůli nákaze rizikem příhraniční Slezsko. S ohledem na to v úvahu podle něj připadá jen diskuse o tom, jestli otevřít některé přechody, které by byly dál od Slezska.

PŘEHLEDNĚ: U Jadranu se otevírají hranice, Česko dál jedná se sousedy

Situaci v Rakousku náměstek zhodnotil jako stabilizovanou, klidnou a podobnou jako u nás. „Rakousko je na tom nepochybně dobře, a protože je situace podobná, s Rakouskem nevidím sebemenší důvod, proč by neměly být otevřeny hranice s ním i na naší straně,“ uvedl.

Rakousko otevřelo všechny hraniční přechody s Českem, Slovenskem a Maďarskem od půlnoci na neděli a kontroly kvůli koronaviru tam mají být už jen namátkové. Z české strany zůstává otevřeno osm běžných přechodů a dva vlakové, jinak hranice otevřené nejsou.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová upozorňuje, že pro návrat do České republiky bude nadále nutný negativní test na koronavirus, jinak bude muset cestovatel do povinné 14denní karantény.

Německo se otevírá, Slovensko ještě ne

Uvolnění hraničních kontrol ohlásilo také Německo. Ty zavedlo na hranicích s Francií, Rakouskem, Švýcarskem, Lucemburskem a Dánskem 16. března. Prodlouženy byly dosud dvakrát. Přechody do Česka a trojice dalších sousedních zemí spolková republika nehlídala, jsou totiž zavřené z druhé strany. 

Slovensko kontroly na hranicích s Českem, Maďarskem, Polskem a Rakouskem prodloužilo do 27. května. Polsko prodloužilo faktické uzavření hranic o další měsíc, tedy do 12. června. Vstup na území Polska je tedy i nadále zakázán všem cizincům, tedy i občanům ČR.

1. května 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video