Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PŘEHLEDNĚ: U Jadranu se otevírají hranice, Česko dál jedná se sousedy

  11:16
Slovinsko v pátek ohlásilo konec epidemie a otevřelo své hranice. Na turisty se připravuje i Chorvatsko, kde k pobytu bude stačit jen rezervace v hotelu. V sobotu otevřelo hranice také Rakousko. Uvolnění zvažuje řada zemí, pro Čechy však zatím zůstávají cesty k sousedům zavřené. Redakce iDNES.cz přináší výběr pravidel pro cestování v okolních a dalších vybraných zemích.

ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Evropská komise ve středu vyzvala členské země EU, aby začaly postupně uvolňovat omezení na hranicích, která přijaly kvůli šíření viru SARS-CoV-2. Zároveň doporučila, aby nejprve přišlo na řadu otevírání hranic mezi těmi státy, kde je vývoj nákazy podobně příznivý.

Hranice s Rakouskem a Slovenskem by se podle premiéra Andreje Babiše mohly otevřít 8. nebo 15. června. V Německu je podle něj situace s virem horší a Česko tak o otevření hranic s Německem nevyjednává.

Ministr vnitra Jan Hamáček v České televizi potvrdil, že se bude vláda režimem na hranicích zabývat. Diskutovat by měla i o možném dřívějším uvolnění než 13. června.

1. Slovensko

Kontroly na hranicích s Českem, Maďarskem, Polskem a Rakouskem Slováci prodloužili do 27. května. Země od poloviny března neumožňuje vstup cizincům, tedy i občanům Česka. Výjimka se vztahuje například na řidiče kamionů, lidi s pobytem v zemi pod Tatrami či na pendlery, kteří jezdí pracovat za hranice.

K výjimkám se řadí i blízké osoby občana Slovenska, které vstupují na Slovensko přes pozemní hranici (Česko, Maďarsko, Polsko a Rakousko). Země od 1. května uvolnila pravidla pro cestování studentů do Česka, Maďarska, Polska a Rakouska, při návratu do země už nemusejí nastoupit do karantény.

Koronavirus ve světě

Monica Samudio, jejíž manžel Jorge Garcia zemřel na onemocnění covid-19,...
Zlaté sochy na náměstí Trocadero před Eiffelovou věží ozdobené rouškami. (14....
Žena v Asunciónu, hlavním městě Paraguaye, prodává staré noviny, do kterých...

2. Německo

Země chystá na příští týden mezinárodní konferenci k otevírání hranic za účasti zástupců deseti zemí, kam Němci rádi jezdí na dovolenou. Německo od soboty zruší, nebo alespoň uvolní kontroly na svých hranicích.

Od soboty ohlásilo Německo uvolnění hraničních kontrol. Ty zavedlo na hranicích s Francií, Rakouskem, Švýcarskem, Lucemburskem a Dánskem 16. března. Prodlouženy byly dosud dvakrát. Přechody do Česka a trojice dalších sousedních zemí spolková republika nehlídala, jsou totiž zavřené z druhé strany. Například česká vláda naposledy rozhodla o prodloužení kontrol do 13. června.

Česká vláda naposledy rozhodla o prodloužení kontrol na hranicích s Německem a Rakouskem do půlnoci 14. května. Od 11. května je v omezeném provozu znovu otevřený hraniční přechod do Německa v Hraničné u Kraslic. O jeho otevření usilovali hlavně pendleři.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas doufá, že Česko a Polsko brzy zruší kontroly na hranicích, které zavedly kvůli šíření koronaviru. Řekl to při setkání s šéfem lucemburské diplomacie, s nímž se sešel u příležitosti zrušení kontrol na hranicích mezi jejich zeměmi. 

Hranice s Českem a Polskem, stejně jako s Nizozemskem a Belgií, Německo kvůli šíření koronaviru nehlídalo. Střežené jsou ovšem z české a polské strany. 

3. Rakousko

Rakousko od půlnoci ze soboty na neděli otevřelo všechny hraniční přechody s Českem, Slovenskem a Maďarskem. Kontroly kvůli koronaviru budou už jen namátkové, informovalo rakouské ministerstvo vnitra. 

S úplným otevřením hranic Rakousko počítá ve druhém kroku a mělo by nastat 15. června, uvedla agentura APA. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová ČTK sdělila, že pro návrat do České republiky bude nadále nutný negativní test na koronavirus, jinak bude muset cestovatel do povinné 14denní karantény. Prakticky se tak pro české občany skoro nic nezmění.

Česká republika bude muset rozhodnutí Rakouska, potažmo Německa, zhodnotit, uvedl Hamáček. Podle něj od nás Němcům a Rakušanům nic nehrozí.  

Velvyslankyně ČR v Rakousku Ivana Červenková v České televizi uvedla, že z české strany zůstává otevřeno osm běžných přechodů a dva vlakové, jinak hranice otevřené nejsou.

Rakousko o půlnoci otevře všechny hraniční přechody s Českem

Režim na hranicích s Německem, Lichtenštejnskem a Švýcarskem uvolnilo Rakousko s platností ode dneška, nyní bude stejně postupovat v případě Česka, Slovenska a Maďarska, což má podle Vídně ulehčit život zejména pendlerům dojíždějícím mezi sousedními státy za prací a lidem z pohraničí.

Kontroly zůstanou přinejmenším do konce května v platnosti i na hranicích mezi Rakouskem a Slovinskem, které otevření hranic oznámilo v pátek. Rakouská hranice s Itálií, která patří k zemím nejvíce postiženým koronavirovou epidemií v Evropě, zůstane prozatím uzavřená. „Momentálně nejsou vytvořené podmínky pro to, abychom přemýšleli o otevření hranice s Itálií,“ řekl tento týden rakouský kancléř Sebastian Kurz s odkazem na stále relativně vysoké počty infikovaných v jihoevropské zemi. Itálie počítá s otevřením hranic 3. června.

4. Polsko

Země 13. května prodloužila faktické uzavření hranic o další měsíc, tedy do 12. června. Vstup na území Polska je aktuálně zakázán všem cizincům, tedy i občanům ČR, s výjimkou manželů a dětí polských občanů, držitelů karty Poláka, osob s trvalým nebo dočasným pobytem nebo s pracovním povolením, řidičů dopravních prostředků převážejících zboží, diplomatů a osob s udělenou výjimkou. Ti mohou cestovat do země jen na vybraných hraničních přechodech, kterých je na hranicích s Českem osmnáct.

Další země

5. Řecko

Řecko plánuje zrušit povinnost dvoutýdenní karantény pro návštěvníky z některých zemí, jedná o tom mimo jiné i s Českem, Německem nebo Rakouskem. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis ve čtvrtek 14. května řekl, že vláda zatím vychází z toho, že se pro zahraniční návštěvníky otevře 1. července. Ohledně podmínek cest do Řecka chystá diplomacie na pondělí videokonferenci.

6. Chorvatsko

Chorvatský ministr vnitra Davor Božinović v sobotu potvrdil, že rezervace ubytování v Chorvatsku opravňuje cizince ke vstupu do země a chorvatské hranice jsou tak prakticky pro turisty otevřené. Turistická cesta je podle něj považována za hospodářský zájem, což je jeden z možných důvodů pro překročení chorvatských hranic bez povinné karantény, citovala ministra tisková agentura APA.

„V daném okamžiku mohou všichni slovinští občané přicestovat do Chorvatska, nejen vlastníci nemovitostí a lodí v této zemi, ale i další, kteří mají hospodářský zájem. Turistika je hospodářským odvětvím, takže takový hospodářský zájem představuje,“ řekl Božinović podle agentury STA po setkání se svým slovinským kolegou Alešem Hojsem v pohraničním městě Ormož.

Chorvatský ministr sice konkrétně hovořil o Slovincích, Chorvatsko už ale minulý víkend otevřelo své hranice pro všechny občany Evropské unie a schengenského prostoru, kteří musejí v hospodářském zájmu i z naléhavých osobních důvodů cestovat do Chorvatska.

Chorvatsko potichu otevřelo hranice turistům. Stačí rezervace v hotelu

Země v březnu zavřela hranice a s výjimkou členů záchranných a vědeckých týmů do Chorvatska nemohou cizinci. Podle premiéra Andreje Plenkoviče je země připravena otevřít hranice pro občany některých zemí EU, kteří zde budou chtít trávit letní dovolenou.

O otevření hranic telefonicky hovořil i s českým premiérem Babišem. Podle dřívějších informací portálu telegram.hr chorvatské ministerstvo cestovního ruchu zvažuje realizaci návrhu české Asociace cestovních kanceláří (ACK), který by zahrnoval vytvoření pozemních či leteckých „turistických koridorů“. 

7. Itálie

Jedna ze zemí nejvíce postižených koronavirem oznámila, že 3. června zruší všechna omezení pohybu, otevře své hranice a dovolí přeshraniční cesty. 

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Dekret v noci na sobotu podepsal premiér Giuseppe Conte. Od začátku června budou moci do Itálie volně cestovat i lidé ze zemí schengenského prostoru, Švýcarska a Monaka, přičemž už pro ně nebude povinná karanténa. 

Nyní lze hranice překročit jen ve výjimečných případech, pro všechny navíc platí po příjezdu povinná dvoutýdenní karanténa. Po 3. červnu budou muset do karantény jen ti, kteří byli v kontaktu s nakaženou osobou nebo mají pozitivní test na koronavirus. 

8. Slovinsko

Slovinská vláda v pátek oficiálně oznámila, že epidemie koronaviru v zemi skončila. Země otevřela své hranice se všemi sousedními zeměmi, díky čemuž „letní dovolené na chorvatském pobřeží Jadranu prakticky už nic nebrání“, napsala rakouská agentura APA. Slovinsko má asi dvacetikilometrový úsek Jaderského moře.

9. Litva, Lotyšsko a Estonsko

Tyto tři země mezi sebou s páteční půlnocí otevřely hranice a litevský premiér Saulis Skvernelis označil nově vzniklý prostor volného pohybu za „pobaltskou cestovní bublinu“. Všichni, kdo přijedou do Pobaltí z jiných zemí, ovšem musejí na dva týdny do domácí izolace.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Evropská unie přijme další sankce vůči Íránu. Tel Aviv i Teherán vyzývá ke zdrženlivosti

18. dubna 2024  7:08

V Bruselu krátce po čtvrteční půlnoci skončil první den mimořádného summitu Evropské unie. Premiéři...

Podnik patřící Agrofertu zažaloval ministerstvo zemědělství kvůli vrácení dotace

18. dubna 2024  6:50

Drůbežářský podnik Schrom Farms z holdingu Agrofert podal žalobu na ministerstvo zemědělství. Snaží...

Chladné počasí vydrží do příštího týdne, nasněžit mohou až desítky centimetrů

18. dubna 2024  6:34

Nejen do konce tohoto týdne, ale i v týdnu příštím k nám bude od severu proudit studený vzduch....

Chorvatské volby po vyhrocené kampani vyhrála proevropská vládní strana HDZ

18. dubna 2024  6:23

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...