Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Připravujeme online reportáž

První povolební jednání pražského magistrátu

Protesty proti koalici ODS a ČSSD na radnici hlavního města

20:44
Vážení čtenáři, on-line reportáž z ustavujícího jednání pražského zastupitelstva končí. Děkujeme za pozornost.
20:42
Štastný byl zvolen. Jednání zastupitelstva pokračuje volbou výborů.
20:18
Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) navrhl do křesla 11. radního, které je jediné neobsazené, předsedu pražské ODS Borise Šťastného. Ten kandidaturu přijal z formálních důvodů, protože podle něj zákon neumožňuje, aby křeslo zůstalo neobsazené. Ve středu na funkci chce rezignovat a politická jednání o obsazení jednoho křesla v radě budou pokračovat.
20:16
Volbu primátora okomentoval předseda Věcí veřejných Radek John: "Nerespektuje vůli voličů. Ti zvolili zcela jiné složení politické mapy Prahy, než jaké nyní politici sestavili. Proto říkám: Tato volba je legální, ale není legitimní,“ řekl. Věci veřejné chtějí napadnout volby do zastupitelstva Prahy u Ústavního soudu. S jednou stížnosti už neuspěly u správního soudu, který volby posvětil.
19:56
Zdeněk Tůma křeslo opět odmítl. "Ano, chceme být silnou opozicí, mít silnou kontrolní funkci, proto žádáme kontrolní výbor," uvedl.
19:50
V radě chybí ještě jedno místo. Obsadit by jej podle koalice měla TOP 09. Ta to ale už dříve odmítla s tím, že chce post šéfa kontrolního výboru. Opozice znovu vyzývá, aby TOP 09 do rady zasedla. Vyzývá k nominaci Zdeňka Tůmy.
19:47
ČSSD navrhla Lukáše Plachého. V radě by měl mít na starosti oblast životního prostředí. Ten chce do metropole dostat nové plochy zeleně a zahájit výstavbu nové ústřední čistírny odpadních vod.
19:44
ODS navrhuje podle očekávání jako dalšího Radka Lohynského. Měl by nastarosti městkou infrastrukturu. Prioritami pro něj budou výstavba kolektorů, protipovodňových zábran a také budování nových přípojek k vodovodu a kanalizaci. Lohynský byl zvolen.
19:35
Klub ČSSD navrhuje na radního Lukáše Kauckého a zastupitelé ho zvolili.
19:32
Zastupitelka Helena Chudomelová (TOP 09) se už několikrát přihlásila pozdě do diskuse. "Vy to tak rychle ukončujete, že to nestíhám," adresovala výtku tomu, kdo vede schůzi. Udženija byla zvolena radní.
19:22
Dolínek byl zvolen radním. Další radní může být Aleksandra Udženija z ODS. V sále kromě potlesku nezní už žádné hlasy veřejnosti. Tribuna viditelně prořídla. Sedí tam jen několik posledních lidí.
19:20
Klub ČSSD navrhuje Petra Dolínka. V radě se chce věnovat oblasti sociální, bytové a evropským fondům.
19:19
Následuje volba šesti členů rady hlavního města Prahy.
19:16
Kabický byl zvolen. Náměstci primátora jsou kompletní. Koalice si jejich křesla rozdělila na polovinu - dvě pro ODS, dvě pro ČSSD. Už dříve ČSSD avizovala, že prvním náměstkem bude Karel Březina.
19:11
Posledním nominovaným na funkci náměstka primátora je Ivan Kabický z ODS, starosta Prahy-Letňan.
19:03
Dalším nominovaným na post náměstka primátora je Antonín Weinert z ČSSD. Byl hladce zvolen. V rozpravě se vyhnul odpovědi, kterou oblast by měl mít v radě na starosti.
19:03
Josef Nosek byl zvolen náměstkem primátora. V rozpravě řekl, že bude mít na starosti pravděpodobně územní rozvoj.
18:59
Dalším nominovaným na náměstka primátora je Josef Nosek z ODS, starosta městské části Praha 8.
18:52
Karel Březina byl zvolen náměstkem primátora. Až na jeden hlas, ten Dienstbierův, hlasovala koalice jednotně. Březinovi vyslovili souhlas také zastupitelé z řad KSČM.
18:49
"Demokracie je pro mě diskuse, tak tomu bylo od dob starého Říma," uvedl Březina a musí překřikovat ruch v sále. "Také jsem v květnu volil jinak. Jinak, aby nevznikla pravicová vláda v ČR," říká Březina. Připomíná, že volby do Sněmovny vyhrála ČSSD a vládu také nesestavovala. "Nešel jsem se tehdy poutat řetězem," řekl Březina. Podle něj by koalice měla ukázat, co umí. "Očekávám, že v případě mého zvolení, bude veřejnost každodenně sledovat mé kroky."