Podle SC&C není rozdíl mezi počtem zastánců a odpůrců radaru tak velký, jako podle jiných agentur.

Podle SC&C není rozdíl mezi počtem zastánců a odpůrců radaru tak velký, jako podle jiných agentur. | foto: Michal Zdobinský, AVIS

Průzkum SC&C: S radarem souhlasí 39 lidí ze sta, 57 je proti

  • 427
Průzkum agentury SC&C ukázal, že pro stavbu americké radarové stanice v Česku je 39 procent lidí, proti základně pak je 57 procent. Agentura se více než 1 200 respondentů ptala na zakázku ODS. O zásadní přesun přízně lidí k radaru ale nejde.

SC&C průzkum prováděla v posledních sedmi dubnových dnech. Její pracovníci položili 1 226 tázaným lidem celkem dvanáct otázek.

V otázce radaru tradičně převažovali odpůrci jeho výstavby, třebaže mírněji než v průzkumech jiných agentur. Rozhodně pro bylo 18 %, spíše pro 21 %, spíše proti 24 % a rozhodně proti 33 % respondentů.

Dubnový průzkum SC&C k radaru

Tato čísla jsou pro politiky, kteří výstavbu radaru podporují, poměrně příznivá. Podle CVVM například v únoru  byli stoupenci vůči odpůrcům radaru v menšině 27 ku 67 %.

"Nemyslím si, že by to byla nějaká zásadní změna, příklon k radaru. Tento průzkum měl více otázek, některé jiné průzkumy se dělají na menším vzorku obyvatel. To vše má na výsledky vliv," uvedla Jana Hamanová z SC&C.

Vše o americkém radaru v Česku

Typickým zastáncem radaru je středoškolsky vzdělaný muž z velkého města, vzorkem odpůrce stanice pak starší žena se základním vzděláním. Nejvíce nerozhodnutých obyvatel žije zejména v malých obcích na severozápadě či jihovýchodě republiky.

S tím, že umístění protiraketové obrany USA v Evropě je přínosem pro bezpečnost členských zemí NATO, souhlasí 55 % lidí. Proti je 36 %, ostatní nevědí. Členství Česka v NATO považují záruku bezpečnosti dva Češi ze tří.

. PŘEČTĚTE SI TAKÉ:

Odpůrci radaru chtěli zastrašit Riceovou, přitom těžko shání demonstranty


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video