Průzkum: Češi nechtějí přistěhovalce

  • 167

Na dotazy Centra pro výzkum veřejného mínění odpovídalo na konci února celkem 1083 lidí starších 15 let.

Lidé nejdřív odpovídali na otázku: Domníváte se, že každému, kdo má v úmyslu přijít do České republiky a žít zde, by to mělo být umožněno?

"Pouze tři procenta oslovených občanů se domnívají, že by rozhodně mělo být každému umožněno přijít do České republiky a žít zde. Téměř čtvrtina respondentů zastává opačný názor," uvedla Gabriela Šamanová ze společnosti CVVM.

Podobně lidé odpovídali i na otázku, zda Česká republika přistěhovalce potřebuje. Většina dotázaných si totiž myslí, že ne. Rozhodně ne, odpovědělo 24 % lidí, spíše ne 45 %.

O tom, že Česko přistěhovalce potřebuje, jsou pevně přesvědčeni dva lidé ze sta. Připouští to dalších 18 procent dotázaných.

Podle studie Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí ale Česko přistěhovalce nutně potřebuje. Kdyby totiž Česká republika chtěla zvrátit nepříznivý demografický vývoj, musely by se do ní přistěhovat desítky tisíc cizinců. - více zde

Celkem 59 procent respondentů CVVM si myslí, že cizinci by se měli co nejvíc přizpůsobit českým životním zvyklostem, třetina dotázaných soudí, že by se měli přizpůsobit částečně. Naopak pouze čtyři procenta lidí odpověděla, že by cizinci měli mít možnost žít zcela podle svých životních zvyklostí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video