Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demonstrace v Praze přilákala stovky lidí. Proběhla bez větších konfliktů

  12:14aktualizováno  19:34
Demonstrace kritizující odvetné kroky Izraele v Pásmu Gazy po útocích ozbrojenců z radikálního hnutí Hamás se konala na pražském Václavském náměstí. Hlídaly ji desítky policistů, kteří ji s předstihem vyhodnotili jako rizikovou. Účastníků akce bylo nakonec okolo dvou stovek. Na místě nechyběli ani členové antikonfliktního týmu, uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Kromě drobných šarvátek policie zasahovat nemusela.

Na Václavském náměstí se odpoledne po 16. hodině sešli jak propalestinští podporovatelé, tak i lidé s izraelským vlajkami. Mezi nimi byla například i ministryně obrany Jana Černochová. Obě skupiny oddělovaly policejní zátarasy.

To že akce skončila bez incidentů, na sociální síti X potvrdil ministr vnitra Vít Rakušan, policie zasahovat nemusela. Opětovně se Rakušan ohradil proti požadavku preventivně akci zakázat, legislativa podle něj takový postup neumožňuje.

„Skutečný demokrat unese i prezentování postoje, s nímž nesouhlasí. Jediným limitem je zákon. Policie bude samozřejmě rizikové akce dál sledovat a důsledně řešit případy, kdy by došlo k jeho porušení,“ uvedl.

Po demonstraci došlo k výměně názorů mezi zastánci Izraele a Palestiny. „Palestina mohla být Monte Carlo Blízkého východu. Kde jsou ty miliony, které šly na humanitární pomoc,“ křičela podporovatelka Izraele. Žena reagovala na slova jednoho z účastníků, který řekl, že Hamás je nejefektivnější organizace, která má podle něj nejlepší prostředky k vytvoření míru. Na situaci dohlížel antikonfliktní tým.

Evropa by měla podporovatele Hamásu deportovat, shodují se Zdechovský a Konečná

„To, co se stalo před týdnem, je samozřejmě něco, co nemůže nechávat slušného člověka chladným a nemůže to ani nechávat nikoho z nás na pochybách, kdo je tady v právu,“ komentovala Černochová. Na adresu propalestinských demonstrujících uvedla, že každý má právo vyjádřit svůj názor. „Na druhou stranu mě mrzí, že podobná demonstrace s palestinskými vlajkami nebyla už v neděli, ale jiná v tom smyslu, že by se Palestinci a lidé podporující Palestinu distancovali od hnutí Hamás. Tomu bych rozuměla a to by jim pak dávalo legitimitu, že hovoří o civilních obětech,“ doplnila.

Na akci promluvili i lidé palestinského původu, kteří popisovali svoje osobní zkušenosti s násilím ze strany izraelského státu a životními podmínkami v Pásmu Gazy. Promluvil rovněž český novinář a aktivista Jakub Patočka, který hovořil o vztahu české společnosti k izraelsko-palestinskému konfliktu. Plně se podle něj projevil v souvislosti s aktuálními událostmi.

Patočka odsoudil útok Hamásu a projevil účast rodinám izraelských obětí, ovšem nedělat totéž v případě zabitých Palestinců je podle něj politika dvojího metru. „Jsme nyní svědky zřejmě největšího výronu českého rasismu od doby odsunu českých Němců,“ řekl. Dodal, že česká veřejnost podle něj není nějak z podstaty rasistická, jen je fatálně neinformovaná o všech aspektech situace, za což podle něj může i jednostranné reportování ze strany médií.

Pro každého vlaječka

Pořadatelé demonstrace rozdávali účastníkům malé palestinské vlaječky. Někteří měli také palestinské šátky nebo transparenty s nápisy, jako například „Svoboda Palestině“, „Sionismus je terorismus“ nebo „Mír na Blízkém východě.“ Demonstranti mimo jiné uctili oběti konfliktu minutou ticha a při ukončení shromáždění zazpívali palestinskou hymnu. Organizátoři v závěru oznámili, že nikdy nebudou mlčet a plánují další setkání.

„Free, free Palestine,“ skandovali demonstrující po projevu jedné z účastnic, která je druhou generaci palestinské rodiny žijící v Čechách.

„Věříme ve svobodu Palestinců a tímto se k tomu chceme vyjádřit. Chceme zakázat jakékoli symboly Hamásu. Je to poklidná pieta,“ řekli organizátoři. Ti mimo jiné vyzvali účastníky k podpisu petice, ve které vyzývají ministra Lipavského k apelování na Izrael.

Protest Palestinců v Praze zakázat nemůžeme, řekl Rakušan. Označil ho za rizikový

„Já jsem přišel, protože dochází k válečným zločinům, k zabíjení civilistů na obou stranách. Je to strašné. Přál bych si, aby Česká republika udělala něco pro to, aby to přestalo,“ vysvětluje účastník Ondřej Altman.

„Přišla jsem vyjádřit solidaritu s civilními oběťmi Izraele i Palestiny,“ říká Sára, která se před několika dny vrátila z Jeruzaléma, kde byla na dovolené. Dodává, že útoky na Gazu neschvaluje.

Riziková akce

Pražský magistrát podle svého mluvčího Víta Hofmana akci vyhodnotil jako rizikovou, takže na místě jsou přítomni úředníci, kteří ji mohou rozpustit. Demonstraci pořádá občanská iniciativa Ne naším jménem! – Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě.

Policisté v celém Česku podle dřívějších informací policie na síti X hlídají po útoku Hamásu na Izrael preventivně židovské památky a další objekty. Informace o aktuální hrozbě se zatím neobjevily, ale spolupracují s dalšími bezpečnostními sbory a sledují například i sociální sítě kvůli možným nenávistným projevům.

Propalestinská demonstrace v Paříži, která se konala navzdory vládnímu zákazu. Policisté proti demonstrantům použili slzný plyn a vodní děla. (12. října 2023)

Za Izrael! Za Palestinu! V ulicích světových metropolí to při protestech vře

Izrael mohutnými nálety a ostřelováním Pásmy Gaza reaguje na útoky ozbrojenců z radikálního hnutí Hamás, které si minulou sobotu vyžádaly přes 1 300 životů. Řada těl mrtvých Izraelců nese podle Reuters stopy mučení či znásilnění. Některá měla useknuté ruce, nohy nebo sťatou hlavu. Izraelské útoky na Gazu mají podle dnešního vyjádření palestinského ministerstva zdravotnictví přes 2 300 obětí.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...