Jezero Medard

Jezero Medard - (28. května 2010) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Proměna bývalého lomu Medard v jezero a ráj rekreantů začne příští týden

  • 2
V pátek 4. června nastane historický okamžik pro Sokolovsko: do bývalého lomu Medard se začne speciálním korytem valit voda z řeky Ohře. Zaplavování jámy potrvá dva až tři roky. Medard se má stát rekreační zónou s plážemi a přístavem.

Otočí kohoutkem a voda z Ohře se začne valit speciálním kanálem do opuštěného rekultivovaného lomu Medard. Historická chvíle pro celý okres - start napouštění stejnojmenného obřího jezera - přijde příští pátek 4. června v 10 hodin. Termín oznámila těžařská společnost Sokolovská uhelná.

"Jedním kohoutkem otočí náš generální ředitel František Štěpánek, druhým generální ředitel Povodí Ohře Nedoma. Nebudeme z toho dělat tyátr: žádné stříhání pásky, ani bouchání šampaňského," nastínil mluvčí Sokolovské uhelné Josef Michalský, jak má zahájení napouštění vypadat.

Zaplavování vytěžené jámy vodou z řeky potrvá dva až tři roky. Na jeho konci se pak ocitne šest měst a obcí na břehu velké nádrže o rozloze 500 hektarů a s objemem vody 135 milionů kubíků (pro srovnání - Jesenice má 760 hektarů a 60 milionů kubíků).

Medard se má stát rekreační zónou s plážemi a přístavem. "Je to jeden ze střípků rekultivovaného území. Dosud jsme dělali rekultivace většinou lesnické, vodní plocha sem zapadne. Vím jistě, že část pozemků se využije pro bydlení a že tam postavíme golfové hřiště. Spíše chceme jezero využít k vodním sportům," řekl začátkem letošního roku šéf těžařské společnosti Štěpánek.

Jezero Medard

Lidé hodně zblízka uvidí, jak hladina zvolna stoupá. I když tvarování břehů v části u městyse Svatava ještě neskončilo, už nyní se cyklisté kolem Medardu projedou. Zpevněné cesty dál od břehů jsou přístupné.

To je ale jen začátek. Města a obce v okolí se chystají stavět síť asi třiceti kilometrů cyklostezek. Zajímavě se jeví hlavně plán položit dvanáct kilometrů dlouhý asfaltový koberec kolem Medardu hned u vody, aby se tudy mohli prohánět i sportovci na in-line bruslích.

Těžba v lomu skončila před deseti lety v roce 2000. Po rozsáhlých úpravách břehů přestali těžaři 1. července 2008 odčerpávat z jámy důlní a dešťovou vodu. Od té doby se hladina samovolně zvedla o třicet metrů a pohřbila na dně pozoruhodné útvary, které místy připomínaly africkou savanu nebo kouřící zemi na Islandu. Fotografie potopené země vyšly knižně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video