Podle Bursíka je veřejná volba obranou proti zákulisním dohodám.

Podle Bursíka je veřejná volba obranou proti zákulisním dohodám.

Projevy na Hradě vyhrotily situaci v koalici

  • 100
Vládní koalice je ohrožena a pod Topolánkem se kýve křeslo. Takový názor zazněl ve volebním studiu České televize, které moderuje Václav Moravec. ODS velmi vadí způsob, jakým zelení kritizují jejich favorita na Hrad Václava Klause.

Premiér Topolánek se podle politologů ve studiu obává rozpadu vlády v případě, že by nebyl za prezidenta opět zvolen Václav Klaus.

Podle serveru iHNed.cz Topolánek navštívil lidovecké volitele a vysvětloval jim, že Klausovo nezvolení by znamenalo rozpad koalice. Vyzval je, aby tedy nebránili tajné volbě.

. Videopřenos + on-line reportáž

Sledujte živý přenos z volby prezidenta

Klausovo nezvolení a následný rozpad koalice by zároveň připravily Mirka Topolánka o premiérské křeslo. Občanští demokraté také zaútočili na zelené kvůli tomu, že představitelé SZ ve svých projevech kritizovali Václava Klause.

Bursík například při rozpravě označil některé pochybovačné Klausovy názory za extrémní a bizarní. Podle zelených je ale taková reakce ODS neopodstatněná. Občanští demokraté se prý nedokážou vyrovnat s tím, že zelení pomohli najít Klausovi relevantního soupeře.


. Fotografie z Hradu

Bohatá fotogalerie z volby prezidenta

Bursík zdůraznil, že s ODS sice mají společnou vládu, od začátku je ale jasné, že nemají společného kandidáta na prezidenta. "Já vím, že někdy je pravda nepříjemná, ale já si stojím za tím, co jsem tady řekl. Reagoval jsem na dlouhodobé názory a postoje Václava Klause," řekl novinářům.

Místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová řekla, že Bursíkovi jeho projev vyčetla. "Pokud chce někdo odejít z koalice, tak to má říci jinými slovy," prohlásila. Bursík se podle ní svými slovy prezidenta dotkl. Předseda zelených měl spíše mluvit o svém kandidátovi Švejnarovi, řekla.

"Tahle koalice nevydrží," komentoval pro server Týden.cz Bursík roztržku s Topolánkem.

. Video

Klaus * ŠvejnarParoubek * dotazy novinářů

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video