Václav Klaus se chystá odstartovat maraton

Václav Klaus se chystá odstartovat maraton - Prezident Václav Klaus se chystá odstartovat maraton. | foto: Petr Novotný, MF DNES

Proč se v Praze nemluví česky?

  • 43
Pražský mezinárodní maraton je, myslím, největší běh tohoto typu v České republice. Zdůrazňuji: v České republice. Mne jako Čecha hluboce uráží, že nelze v naší zemi komunikovat naší mateřštinou s organizátory tohoto běhu.

Českých běžců přitom byla drtivá většina.

Začalo to textem, který jsem mailoval na adresy, kam se měly psát dotazy. Přišla odpověď v angličtině, že je to nesrozumitelné, abych dotaz vznesl v angličtině.

Pokračovalo  to při registraci - chtěl jsem se zeptat něco člověka, který aktivoval čipy. Podíval se na mne téměř opovržlivě a odsekl, že komunikuje pouze v angličtině.

Na závěr jsem si chtěl nechat vyrýt do medaile své jméno. Lidé, kteří to dělali, komunikovali pouze v angličtině možná ještě v němčině.

Ne že bych nebyl těchto jazyků mocen, ale trval jsem na komunikaci v češtině. Přestali se se mnou bavit.

Ani taková hloupost, jako je česká abeceda v počítači, jim nestála za námahu. Tak jsem se dověděl, že jsem Eerný.

A to vše v Praze v České republice. Nevím, jak koho, ale mne se to hluboce dotklo.

Abych se necítil ponížen, žádám, aby na dalším maratonu v Anglii pořadatelé komunikovali pouze česky a polsky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video