Pro ODS jsem druhořadým občanem

Po přečtení projevu pana předsedy Klause na sjezdu ODS jsem si uvědomil, že jsem po jedenácti letech opět druhořadý občan, který jako nestraník má pouze povinnost volit tu správnou (a v budoucnu asi nejraději jedinou možnou) politickou stranu a jen v němém úžasu sledovat jak bezvadně nám vládne, aby ji náhodou jako samozvaný kritik nediskreditoval.

Člověk by mohl nad předvolebním projevem předsedy jedné politické strany mávnout rukou, kdyby se tato strana úspěšně nesnažila změnami ve volebních zákonech a v systému odměňování politických stran omezit politickou konkurenci a vyloučit z politického života ty, co stojí mimo stranickou poslušnost.

Také bych měl raději silnou a hlavně rozumnou vládu. Jak nám však historie připomíná, demokracii nelze budovat nedemokratickými prostředky a tak před silnou a akceschopnou vládou, která by vznikla díky účelové změně volebního zákona, dávám přednost "hašteřícímu se sboru" a budu doufat, že to co je pro nás dobré, vznikne třeba později jako výsledek demokratické diskuse.

V každém případě se tak vyhnu riziku zneužití moci jedinou vládnoucí stranou s přísnou stranickou disciplínou a bulvární bojovou rétorikou, jejíž předseda považuje jakýkoliv mimostranický občanský projev za nepřátelský. Je mi to  líto. Bohužel ani ostatní politické strany mě zatím prezentací svých programů moc nenadchly.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video