ilustrační snímek | foto: Depositphotos

V úterý přibylo 287 případů covidu, číslo R je stále nad hodnotou jedna

  • 161
V úterý laboratoře odhalily 287 nových případů onemocnění koronavirem, je to o 40 více než za minulé úterý. Reprodukční číslo se stále drží nad hodnotou jedna, šíření epidemie tedy zrychluje. Za úterý je na hodnotě 1,05. Zdravotníci v úterý použili 22 391 vakcín. Aktuálně je v nemocnicích 51 lidí, 9 z nich je v kritickém stavu.

Laboratoře provedly 35 451 PCR testů a 49 893 testů antigenních. Incidence je stále na hodnotě 13, číslo od minulého týdne mírně stouplo. Hodnota udává počet pozitivně testovaných na 100 000 obyvatel za posledních 7 dní.   

Z regionů jsou na tom nejhůře České Budějovice. Za nimi jsou Karlovy Vary a Praha. Nákaza se rychle šíří i v Třebíči, Havlíčkově Brodě a v Jablonci nad Nisou.

Žáci základních a středních škol, kteří nebudou mít očkování, se musí na začátku září třikrát otestovat antigenními testy na covid. Termíny testování budou 1. či 2. září a dál 6. a 9. září. Podle výsledků testů z prvních dvou termínů se rozhodne o dalším testování.

Návod pro rodiče: Co čeká děti na začátku školy a jak na očkování

Od září se také zpřísňují kontroly na letištích. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že se „epidemická situace v okolních státech stále zhoršuje. I proto posilujeme kontroly aktuálně platných podmínek při příletech“.

Ministr školství Robert Plaga je přesvědčený, že k dalšímu plošnému uzavření škol už nedojde. „Myslím, že nový školní rok bude velmi náročný, protože covid tu ještě je. Zároveň ale potřebujeme, aby se rozběhlo doučování a zotavovací plán, který pro české školství máme,“ řekl.

Proti zavírání škol protestovali v úterý studenti z iniciativy Dostaňte nás ven! Demonstrovali před ministerstvy zdravotnictví a školství za to, aby se kvůli epidemii covidu-19 nezavíraly školy. „Určitě nechceme školy zavírat. To už se nesmí stát. Ale potřebujeme, aby nám studenti pomohli a dodržovali zavedená opatření,“ reagoval Adam Vojtěch.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video