Očkování seniorů v městě Sollentuna severně od Stockholmu (2. března 2021) | foto: Reuters

V pátek přibylo 2161 nakažených, ukončené očkování má přes milion lidí

  • 334
V pátek laboratoře v Česku odhalily 2 161 nakažených. Je to o 440 méně než o týden dříve a o 64 méně než ve čtvrtek. Zároveň se jedná o nejméně nakažených ve všední den od konce září. Ukončené očkování proti covidu má víc než milion lidí, aspoň jednu dávku vakcíny dostalo přes dva miliony obyvatel.

Celkový počet podaných dávek přesáhl tři miliony, plně očkovaných bylo k pátečnímu večeru 1 006 049 lidí. Poslední dubnový den podali zdravotníci 65 331 dávek vakcín proti covidu, to je o asi 11 méně méně než v zatím rekordní čtvrtek. 

Na 100 tisíc obyvatel v Česku nyní připadá 139 nových případů covidu za sedm dní, o čtyři méně než předchozí den. Situace v regionech se však značně liší.

Od začátku epidemie v Česku zemřelo s potvrzenou nákazou přes 29 tisíc lidí. Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný člověk, kleslo poslední dubnový den z 0,87 na téměř 0,85. Pod zlomovou hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie, se drží sedmnáctý den v řadě.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger v pátek na tiskové konferenci řekl, že Česko je čtvrtou nejrychlejší zemí v Evropě, co se týče poměru vyočkovaných dávek. Zaostává jen za Rakouskem, Španělskem a Dánskem. Očkování v republice zrychluje, zdravotníci ve čtvrtek naočkovali nejvíce lidí za den od začátku vakcinace, a to skoro 73 tisíc.

„Co se týče poměru vyočkovaných dávek k tomu, co nám EU dodává, tak jsme velmi rychlí. Jsme na 4 místě s 91 procenty, což je dáno organizací. Nejrychleji na tom je Rakousko, pak Španělsko, my jsme na 4. místě. Myslím, že to je opravdu velký úspěch,“ uvedl v pátek ministr.

V přepočtu na obyvatele má nicméně Česká republika podle statistik serveru Our World in Data sedmý nejnižší počet naočkovaných dávek ze států Evropské unie. Na 100 obyvatel v Česku připadá 28,12 podaných dávek očkování. Hůře je na tom v Evropské unii jen šest zemí. Naopak na chvostu je Bulharsko, kde v průměru připadá ani ne 11 očkování na 100 lidí.

Po tomto víkendu se otevřou některé služby, v některých regionech se plně otevřou mateřské školky a prezenční výuka začne v rotačním systémům žákům druhých stupňů základních škol. Ministerstvo i odborníci ale upozorňují na to, že i kvůli novým mutacím je třeba s rozvolňováním postupovat nadále opatrně.

29. dubna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video