Řadovým klientům pojišťovna takové výhody neposkytuje, řekl dobře informovaný zdroj. Ilustrační foto.

Řadovým klientům pojišťovna takové výhody neposkytuje, řekl dobře informovaný zdroj. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Primátor Hradce odpočíval i s náměstky za cizí peníze

  • 21
Primátor Hradce Králové a jeho čtyři náměstci si nechali zaplatit od Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra týdenní pobyt v lázních s plnou penzí. Cena jednoho poukazu byla kolem deseti tisíc korun. Uvedla to Česká televize.

Ředitelka organizace Transparency International Adriana Krnáčová se podle ČT domnívá, že veřejní činitelé by si měli rozmyslet, jaké dary od soukromých subjektů přijímají. Mohou tím vzbuzovat podezření z korupce, řekla Krnáčová.

O tom, že hradecký primátor Otakar Divíšek a čtyři jeho náměstci odpočívají v lázních na cizí účet, se podle ČT veřejnost ani zastupitelé zřejmě neměli dozvědět. Oficiální program radnice uváděl poradu vedení neznámo kde, informovala televize.

Až na přímou otázku se reportéři dověděli, že porada byla v Poděbradech a že jde vlastně o týdenní lázeňský pobyt, který s plnou penzí politikům zaplatila Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra.

"Dostal jsem nabídku čerpat program pro vrcholové manažery od pojišťovny ministerstva vnitra. Tuto nabídku jsem využil," řekl primátor Divíšek z ODS.

Primátor a jeho náměstci jsou podle ČT buď náhodou, nebo zcela záměrně přihlášeni u pojišťovny vnitra. Jedině tak mohli zdarma získat týdenní léčebný pobyt ve tříhvězdičkovém hotelu Orfeus v Poděbradech, kde denní pobyt s plnou penzí stojí 2000 korun a více.

"Byla poskytnuta léčebně-preventivní péče s cílem eliminovat především psychickou zátěž plynoucí z jejich vykonávané funkce," řekl ČT mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Radovan Havránek.

ČT uvedla, že měsíční příjmy primátora Divíška a jeho náměstků jsou čtyřicet až šedesát tisíc korun. Politici podle primátora přijali lázeňské požitky zdarma až po opakované nabídce pojišťovny.

"Nepokládal jsem to za nějaký nadstandard nebo mimořádnou nabídku. Domnívám se, že kdyby pojišťovna neměla takovéto možnosti, těžko by nám to mohla nabídnout," řekl ČT náměstek hradeckého primátora Josef Malíř. Za normální věc to považuje další náměstek Alois Tuháček z ČSSD.

Pracovník pojišťovny, který se obával zveřejnit své jméno, podle ČT řekl, že k podobným lázeňským pobytům se řadový pojištěnec dostane velmi obtížně, nebo spíše vůbec ne.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video