Boeing 737 od CIA

Boeing 737 od CIA - Boeing 737, který údajně používá v CIA, na snímku z ruzyňského letiště. (9. ledna 2004) | foto: Planes.cz - Palo

Prima: Letadlo CIA opět přistálo v Česku

  • 275
Boeing americké tajné služby CIA měl v pátek večer znovu přistát na letišti v Praze-Ruzyni. Američané v něm prý převážejí vězně do zemí, kde jsou mučeni při výslechu. Informaci jako první přinesl počátkem dubna americký deník The New York Times.

Údajně jde o stejné letadlo, které v Praze přistálo již dvakrát. Televize Prima uvedla, že letadlo v Ruzyni přistálo kolem 22. hodiny.

Poté, co se média o něm zmínila, změnilo prý jen majitele a evidenční číslo. Obě společnosti jsou však zřejmě jen fiktivní a mají krýt aktivity CIA, informovala Prima.

Podle letového plánu mířilo z afghánského Kandaháru do amerického města Baltimore. 

Na zemi zůstalo více než dvě hodiny. Vystoupilo z něj jedenáct lidí, kteří se procházeli po ploše letiště a ke komunikaci používali satelitní telefony, uvedla televize. S reportéry se odmítli bavit.

České úřady nic nevěděly
První letadlo mělo z České republiky startovat už v roce 2003. Podle reportérů NYT do Uzbekistánu. České úřady o tom údajně nevěděly. - více zde

Počátkem března přišla americká televizní stanice ABC s informací, podle níž dvě letadla CIA ze Severní Karolíny létala do Afghánistánu, Egyptu, Iráku, Maroka či Pákistánu. Často přistávala také v bývalém Sovětském svazu.

Údajně do těchto zemí odvážela vězně, protože tam není mučení při výslechu nic výjimečného. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video