Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 15. 10. 2009 20:39

Příchod zimy na české silnice a železnice

Zdroj: redaktoři iDNES.cz a MF DNES, ČTK

16:42
V Krušných horách stále padá sníh a fouká silný vítr. Silnice se tu daří udržovat průjezdné jen s velkými obtížemi. "Během dvou hodin napadá a nafouká i dvacet centimetrů sněhu," popsal dispečer teplické Správy a údržby silnic. Silničáři tu museli pomáhat třeba německým turistům, kteří se vraceli s karavanem z dovolené od moře.
16:39
Situace na silnicích se uklidnila v Karlovarském kraji. Silničáři ale varují před vznikem sněhových jazyků ve vyšších polohách Krušných hor. Pozor by si řidiči měli dát také kvůli mlze.
16:14
Sněhová kalamita narušila plány desetitisícům lidí v Beskydech. Děti nedošly do škol, spadlé stromy zastavily železnici, napilno měli hasiči. - čtěte Byla to noc hrůzy, svěřila se žena, kterou sníh uvěznil v chatě
16:04
Vsetínská radnice zvažuje evakuaci domovů důchodců v Halenkově a ve Velkých Karlovicích. Senioři nemají teplou vodu a elektřinu.
15:56
Spadlý strom zablokoval jeden jízdní pruh na silnici I/14 u Lučan nad Nisou ve směru na Jablonec.
15:53
Na Jesenicku zůstávají neprůjezdné některé silnice. Kvůli popadaným stromům se stále nedá projet například z Jeseníku na Rejvíz, stojí i některé regionální železniční trati.
15:47
Situace na silnicích v Libereckém kraji se uklidňuje, vítr se utišil a silnice jsou s opatrností sjízdné. V kopcích ale stále stojí kamiony.
  • Sněhová kalamita v Kunčicích. (15. října 2009)

    Sněhová kalamita v Kunčicích. (15. října 2009) / Autor: Adolf Horsinka, MAFRA

15:46
Na Jesenicku se některé děti nedostaly do školy. V Ostružné nejezdily vlaky, potíže byly i na silnicích. Do obce nepřijela ani pošta.
15:41
Na sjezdovce v Kořenově-Rejdicích v Jizerských horách začne o víkendu nová lyžařská sezona. Do dopoledne tu napadlo 30 centimetrů sněhu. V areálech na Ještědu, na tanvaldském Špičáku, v Harrachově nebo v Rokytnici nad Jizerou zatím s úpravou sjezdovek nepočítají.
15:39
Kvůli výpadku elektřiny dnes nevyráběla řada podniků na Vsetínsku. Sněhová kalamita jim tak způsobila až milionové ztráty.
15:29
Při nehodách, které způsobily popadané stromy na silnicích, bylo na Vysočině od rána zraněno asi třináct lidí.
15:14
Spadlý strom komplikuje dopravu na silnici I/65 v obci Rádlo na Jablonecku. Leží v pravém jízdním pruhu.
  • Dvouproudová rychlostní silnice v Liberci je v polovině října zasypaná sněhem

    Dvouproudová rychlostní silnice v Liberci je v polovině října zasypaná sněhem / Autor: Simona Gaalová

14:51
Mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem na dálnici D1 ve směru na Brno havarovalo pět aut. Tvoří se kolony.
14:33
Na Šumavě leží tenká vrstva uježděného sněhu krytá posypem především v oblasti Modravy a Horské Kvildy. V ostatních částech jsou silnice mokré.
14:21
Padající strom zasáhl mezi Struhařovem a Divišovem ve středních Čechách projíždějící autobus. Ten jel ve směru na Benešov a naštěstí nebyl nikdo z cestujících zraněn.
  • Přes dvacet centimetrů mokrého sněhu napadlo v noci na čtvrtek v okolí Jívové

    Přes dvacet centimetrů mokrého sněhu napadlo v noci na čtvrtek v okolí Jívové na Olomoucku v nadmořské výšce kolem 600 metrů. Těžký sníh lámal větve a celé stromy. Silnice z Jívové do Domašova u Šternberka byla několikrát nesjízdná. / Autor: Luděk Peřina, MAFRA

14:13
Od pondělí do dnešního dne spadlo v Krušných horách 5 až 15 cm, v Jizerských horách 5 až 30 cm, v Krkonoších 5 až 80 cm, v Orlických horách 5 až 40 cm, v Jeseníkách 5 až 50 cm, v Beskydech 5 až 80 cm, na Českomoravské vrchovině 0 až 15 cm a na Šumavě 0 až 10 cm sněhu.
14:07
Důležitý silniční tah I/35 u Moravské Třebové na Svitavsku je neprůjezdný. Hřebečský tunel je uzavřen kvůli opravám, objízdnou trasu, která vede po staré komunikaci, silničáři minimálně na 24 hodin uzavřeli kvůli riziku pádu stromů.