Při opravě ve Spolchemii unikl chlor

  • 31
Z ústecké Spolchemie ráno unikl chlor. Hasiči oznámili, že jeho koncentrace v ovzduší není škodlivá. "Naměřená koncentrace byla velmi malá," řekl iDNES mluvčí hasičů Radovan Hříbal. Chemikálie unikla při opravě kompresoru. Ústečané dostali informaci na mobilní telefony.

Z ústecké chemičky unikl chlor kolem půl osmé ráno. Podle hasičů se do ovzduší dostalo velmi malé množství.

"O úniku jsme se dozvěděli od městské policie. Protiplynová jednotka měřila koncentraci na několika místech. Naměřené hodnoty nejsou zdraví škodlivé, byly hluboko pod stanovenou normou," uvedl Hříbal.

Podle ústeckého magistrátu byl zápach velmi obtěžující, protože se uniklé chemikálie držely při zemi.

"Poslali jsme městským infokanálem textové zprávy na mobily občanům s upozorněním na únik chloru," řekla iDNES Bohumila Svitáková z magistrátního odboru pro mimořádné situace.

Podle mluvčího firmy Zdeňka Rytíře vyteklo malé množství chlóru při rozebírání starého a již nefunkčního zařízení.

"Nikdo ze zaměstnanců nebyl nijak ohrožen. Dokonce nemuseli ani používat dýchací přístroje," uvedl Rytíř.

Podle něj chlor unikal pouze několik minut. "Chemikálie uniklo nepatrné množství, které v žádném případě nemohlo ohrozit zdraví lidí," zdůraznil.

Podle hasičů chlor unikl při opravách v chemičce. "Opravoval se kompresor," podotkl Hříbal.

Rytíř vysvětlil, že provoz chlorové chemie byl v noci podle plánu odstaven. Zbytkový chlor unikl při demontáži jedné jeho části.

Zaměstnanci se o úniku dozvěděli ve čtvrt na devět z firemního rozhlasu. Už večer ale podle lidí žijících v okolí byl cítit zápach a někteří si stěžovali na pálení očí.

O nepříjemném vlivu na okolí mluvil i Rytíř s odkazem na špatné rozptylové podmínky. Podle meteorologů zasáhl oblak plynu nejvíce ústeckou čtvrť Všebořice.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video