Prezident Miloš Zeman při debatě na Vysoké škole finanční a správní v Praze....

Prezident Miloš Zeman při debatě na Vysoké škole finanční a správní v Praze. (18. dubna 2017) | foto: Petr Topič, MAFRA

Odvolání Babiše by bylo absurdní, míní Zeman. Zeptal by se ho na názor

  • 278
Prezident Miloš Zeman by považoval případný návrh na odvolání ministra vlády půl roku před volbami za absurdní a neobvyklý. Komentoval tak ve čtvrtek večer v rozhovoru pro televizi Barrandov současnou vládní krizi, během níž premiér Bohuslav Sobotka tlačí na ministra financí Andreje Babiše, aby vysvětlil nesrovnalosti v příjmech.

„Pozval bych si pana premiéra a zeptal bych se ho, zda má cenu odvolávat jakéhokoli ministra půl roku před volbami. Je to velmi absurdní a velmi neobvyklé,“ odpověděl Jaromíru Soukupovi prezident na dotaz, zda by požadavku předsedy sociální demokracie vyhověl.

Prezident dodal, že by si v takovém případě pozval i šéfa ANO. „Promluvil bych si s Andrejem Babišem a zeptal se ho, zda se chce státi mučedníkem,“ řekl Zeman. Za konfliktem mezi Sobotkou a Babišem jsou podle něj blížící se volby. Prezident se má s Babišem sejít ve středu.

Sociální demokraté ve čtvrtek představili sedmdesátistránkovou analýzu zpochybňující Babišovo zbohatnutí a podnikatelské aktivity (více čtěte zde). Následně jej Sobotka vyzval k vysvětlení všech pochybností. Babiš reagoval, že premiér si připravuje půdu pro jeho odvolání a samotná zpráva mu připomíná „analytickou zprávu podsvětí“ (psali jsme zde).

Babiš rovněž ujistil, že v pátek pošle předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi zprávu, v níž vysvětlí svoji kauzu s nákupem korunových dluhopisů. K tomu ho vyzvala Sněmovna v březnu, termín pro vysvětlení uplyne na konci dubna (více o výzvě zde).

„Sněmovna nemá co ukládat. Může doporučit, vyjádřit stanovisko a podobně,“ kritizoval iniciativu poslanců Zeman. Pokud jsou podle něj pochybnosti o podnikání Babiše, má každý možnost podat trestní oznámení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video