Prezident připustil, že by mohl stáhnout žaloby na média a Svoru

- Prezident Václav Havel v úterý připustil, že by mohl se svou ženou Dagmar stáhnout žaloby na některá média a autora knihy Sedm týdnů, které otřásly hradem, pokud by se jim žalované strany omluvily. Stojí však pevně za tím, že podání žalob mělo svůj smysl. I nadále si hodlá řešit soukromé věci sám bez konzultací s pracovníky prezidentské kanceláře, kteří například podání žalob kritizovali.
"Naši právníci jednají s  žalovanými a je možné, že když se žalované sdělovací prostředky omluví za nepravdy, které o nás šířily, že od žaloby upustíme, ale nejsem si tím jist," odpověděl v úterý prezident na dotaz, jak pokračuje projednávání žalob na Lidové noviny, televizi Nova, deník Blesk a Přemysla Svoru, který napsal kontroverzní knihu o soukromí manželů Havlových.
Havel ale současně obhajoval smysl podání žalob, protože mají podle něj zamezit tomu, aby se podobné nesmysly a lži  v zemi nešířily. "Kdybychom ty žaloby nepodali, tak by se nám nikdo neomluvil a mohlo by se v této zemi dít cokoliv," poznamenal.
Podání žaloby je jednou z věcí, za kterou byl Havel kritizován i svými nejbližšími spolupracovníky, kteří si stěžovali na to, že se s nimi prezident neradí i ve věcech zdánlivě soukromých, jež by ale mohly ovlivnit jeho vnímání veřejností. "V podstatě nevím, co se tím myslí, zase až tolik soukromí nemám a nemám tolik soukromých věcí, o kterých bych se měl radit se svými spolupracovníky," řekl prezident.
Havel ze svého soukromí prozradil, že se jeho žena, bývalá divadelní a televizní herečka, hodlá vrátit na jeviště. Prezident vítá manželčino rozhodnutí. Domnívá se, že návrat by se měl odehrát v nějakém menším divadle, a prozradil bez dalších podrobností, že má o návratu určitou představu.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video