Prezident připustil, že by mohl odstoupit

- Prezident Václav Havel připustil, že by mohl odejít z úřadu. V reakci na výsledky čerstvého průzkumu IVVM, podle něhož si 55 procent lidí myslí, že by měl uvažovat o rezignaci na funkci, prohlásil, že se nemíní protivit vůli národa. "Ubezpečuji vás, že proti vůli našeho národa zastávat svůj úřad rozhodně nebudu," konstatoval.

Jeho mluvčí Ladislav Špaček však prohlásil, že Havel rezignovat nehodlá.
Prezident větu o dostoupení pronesl bez jakéhokoli dalšího komentáře po předvánoční schůzce s premiérem Milošem Zemanem. Ponechal a asi i ponechá na delší dobu bez komentářů, neboť v úterý odlétá na třítýdenní dovolenou do zahraničí.
Prezidentovi blízcí spolupracovníci však nevnímají jeho vyjádření jako vážný úmysl opustit předčasně prezidentskou funkci, ale jako obecné vyjádření toho, že bezpodmínečně na své funkci nelpí.
"Prezident chtěl vyjádřit to, že on není z těch politiků, který by setrvával v úřadě, když by byla dokumentovaná vůle národa, že ho v tom úřadě nechce," poznamenal jeho politický poradce Jiří Pehe."Nemám žádných pochyb o tom, že prezident ve funkci setrvá do té doby, pokud mu to umožní zdraví."
"Je to obecné prohlášení Václava Havla, člověka, který nikdy nebyl profesionálním politikem, a který cítí, že být v tom úřadě dává pro něj smysl pouze do té doby, dokud většina národa má za to, že vykonává určitou službu národu. Pokud by měl dlouhodobě pocit, že v úřadu není chtěn, tak si dokážu představit, že by na funkci nelpěl."
V souvislosti s průzkumem IVVM poukázal na to, že se v něm většina lidí (55 procent) vyslovila pro Havlovu rezignaci kvůli jeho zdravotnímu stavu. "Tedy spíše ze strachu o něj, než že by špatně vykonával svůj úřad," interpretuje výsledky Pehe.
Mluvčí prezidenta Ladislav Špaček dodal, že "vůlí národa" prezident nemínil zveřejněný průzkum s 1200 respondenty. "Svou vůli národ vyjádřil letošním opětovným zvolením Václava Havla prezidentem prostřednictvím parlamentu, jak to ukládá Ústava," míní mluvčí.
Oba prezidentovi spolupracovníci tvrdí, že se na Pražském hradě nevedou žádné diskuse o prezidentově odchodu a že má Havel na mnoho dalších měsíců vypracovaný program. "Nemám žádných pochyb o tom, že prezident ve funkci setrvá do té doby, pokud mu to umožní zdraví," míní Pehe.

Výsledky průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění
Více než polovina občanů, konkrétně 55 procent, se domnívá, že prezident Václav Havel by měl uvažovat o rezignaci na funkci hlavy státu. Vyplývá to z průzkumu, v němž 1. až 7. prosince odpovědělo tazatelům Institutu pro výzkum veřejného mínění uskutečnil téměř dvanáct set lidí.
Na dotaz institutu, zda by měl Havel uvažovat o odstoupení zesvé funkce, odpovědělo 24 procent dotázaných, že rozhodně ano, spíše ano 31 procent, spíše ne 22 procent, rozhodně ne 11 procent a zbylých 12 procent se nevyjádřilo.
Prezident Havel se od zvolení v roce 1993 do konce roku 1996 těšil sympatiím výrazné většiny společnosti. Důvěřovalo mu 66 až 82 procent obyvatel země, nejvíce v roce 1996 kdy trpěl vážnými zdravotními potížemi. V posledních dvou letech se důvěra občanů k hlavě státu stále propadá, a tento pokles ještě není podle odborníků institutu ukončen.
S výjimkou reprezentace země v zahraničí a plnění svěřené ústavní funkce, které hodnotí kladně 78 a 66 procent dotázaných, převažuje ve všech ostatních případech hodnocení záporné.
Havel podle 49 procent občanů nedbá o vážnost a důstojnost prezidentského úřadu, špatně působí na občanský život podle 48 procent občanů, 54 procent dotázaných není spokojeno s jeho působením na české politické scéně, 56 procent ho má za člověka nepřístupného kritice a 63 procent lidí si myslí, že prezident nezná problémy občanů.
Kladně hodnotí prezidenta častěji občané s vyšší životní úrovní, více příznivců má rovněž mezi studenty a mladými lidmi ve věku od 15 do 19 let. Častěji pro prezidentovu rezignaci se vyslovují lidé se špatnou životní úrovní, nezaměstnaní, Severočeši, lidé manuálně pracující a starší občané.
Z hlediska volebních preferencí souhlasí s Havlovou rezignací většina příznivců ODS, ČSSD a KSČM. Mezi sympatizanty lidovců a Unie svobody naopak mírně převažují lidé s opačným názorem.
Respondenti, kteří souhlasili s tvrzením, že by měl Havel uvažovat o rezignaci, z 52 procent argumentovali zdravotními důvody, 18 procent jich uvedlo ztrátu prestiže a 12 procent negativní vliv manželky.

Graf ukazuje výsledky průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Mezi 1. a 7. prosincem odpovědělo téměř 1200 lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video