Prezident Petr Pavel je na své první oficiální zahraniční cestě. Zamířil za hlavou Slovenska Zuzanou Čaputovou. | foto: Profimedia.cz

KOMENTÁŘ: Zahraniční akordy i kakofonie z Hradu. Co ukázal Pavlův první výjezd

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Prezident Petr Pavel absolvoval svou první zahraniční cestu ve funkci. Co nám cesta na Slovensko řekla o jeho zahraničně-politickém kurzu a možné snaze vytvářet na Hradě nové mocenské centrum zahraniční politiky? Mnoho ne. Jedním tvrzením ovšem Pavel mohl překvapit pozorovatele u nás i našich sousedů, píše komentátor MF DNES Miroslav Korecký.

Slovensko je pro nás tak specifickou destinací a jeho prezidentka Zuzana Čaputová osobnostně i svými názory Pavlovi natolik blízká, že je na jakékoli zobecnění příliš brzy. Možná jen něco naznačila o prezidentově připravenosti překvapovat jak jemu názorově příbuznou vládu, tak možná i zažité diplomatické postupy a příručky.

Minimálně v první etapě prezidentství tedy určitě nebude chtít a ani nebude mít důvod dělat zřetelně samostatnou zahraniční politiku.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video