Novým prezidentem Češi zvolili Petra Pavla. (28. ledna 2023)

Novým prezidentem Češi zvolili Petra Pavla. (28. ledna 2023) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Rodí se tým prezidenta Pavla. Klíčový muž Kolář bude „přítelem po boku“

  • 88
Petr Pavel staví tým pro Hrad. Vedle mluvčí Markéty Řehákové a kancléřky Jany Vohralíkové v něm bude Radko Hokovský, který vedl think tank Evropské hodnoty. Bývalý velvyslanec v USA i Rusku Petr Kolář, který přesvědčil Pavla, aby kandidoval na prezidenta a pracuje jako senior advisor pro americkou advokátní kancelář Squire Patton Boggs, zůstane „přítelem po boku“.

Byl s novým prezidentem Pavlem na pódiu ve Foru Karlín, když v sobotu představoval tým svých spolupracovníků, s nimiž si prezident a jeho manželka zazpívali i českou hymnu a píseň „Jednou budem dál“, která provázela volební kampaň nové hlavy státu.

„Petr Kolář nejenom, že mi byl v řadě věcí rádcem, ale je mi také přítelem, a to, že nejsme v žádném vztahu permanentním, že tedy nebyl součástí týmu, ani nechce být součástí žádné pevné struktury, tak nám právě dává možnost toho odstupu,“ řekl Pavel v neděli v Otázkách Václava Moravce v ČT.

V poslední debatě v pátek těsně před volbami Petr Pavel vtipkoval. „Jediný Kolář na Hradě bude protokolář.“

Petr Kolář je především diplomat a politik, ne lobbista. Za druhé je potřeba říct, že je člověkem, který je respektován v kruzích, kterých zase já si vážím, zároveň má za sebou velice úspěšnou diplomatickou kariéru ve čtyřech diplomatických pozicích, včetně Spojených států a Ruska. Já jsem rád, že takového člověka ve své blízkosti mám, že se na jeho rady mohu spolehnout. Ale právě ta volnost toho našeho spojení je v tom, že já rady rád přijmu, ale zdaleka nedělám žádný závazek, že se jimi budu řídit,“ řekl pak nový prezident o Kolářovi v ČT.

Pavel konzultoval s ministrem Lipavským

V pondělí se Petr Pavel setkal s ministrem zahraničí Janem Lipavským kvůli konzultaci, kdo by měl být klíčový poradce pro zahraniční politiku. „Byla to příjemná a konstruktivní debata o české zahraniční politice. Těším se na spolupráci a jsem rád, že máme stejné názory na směřování Česka,“ uvedl Lipavský ke schůzce s novým prezidentem.

Ve středu nového prezidenta Pavla čeká setkání s dalšími třemi nejvyššími ústavními činiteli - šéfem Senátu Milošem Vystrčilem, premiérem Petrem Fialou a předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou.

Již dříve Pavel oznámil, že na pozici vedoucí Kanceláře prezidenta republiky si přivede Janu Vohralíkovou, která na stejné pozici působila v Senátu, a mluvčí Hradu bude manažerka komunikace jeho volebního týmu Markéta Řeháková, která na sebe v sobotu upozornila rozverným moderováním Pavlovy vítězné tiskové konference. Vedoucím sboru poradců má být jeden ze zakladatelů Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, podnikatel v hotelnictví Tomáš Richter, který se staral o zajištění financování Pavlovy volební kampaně.

„Momentálně působím jako tajemník zvoleného prezidenta, mé zařazení bude záležet na tom, jaká bude organizační struktura,“ řekl iDNES.cz Radko Hokovský, který zakládal think tank Evropské hodnoty a který zamíří po boku Petra Pavla také na Pražský hrad.

Co se týká právních otázek, ty Petr Pavel v průběhu kampaně konzultoval s ústavními právníky Janem Kyselou a Janem Wintrem. Na případných úpravách podoby Hradu rád spolupracoval s architektem Josefem Pleskotem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video