Petr Pavel s manželkou na cestách

Petr Pavel s manželkou na cestách | foto: ČTK

Německá otevřená náruč. Pavel se sejde s kancléřem i prezidenty

  • 35
Po Slovensku a Polsku zavítá prezident Petr Pavel v rámci svých prvních zahraničních cest také do Německa. Příští týden v úterý ho přijme německý kancléř Olaf Scholz, následně spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier a jeho předchůdce Joachim Gauck.

„Tématy budou bezpečnostní situace s ohledem na ruskou útočnou válku proti Ukrajině, ale i mezinárodní, evropské a bilaterální otázky,“ řekl Hebestreit. Poznamenal, že po jednání Pavla se Scholzem nebude žádná tisková konference, neboť je to jen běžné setkání prezidenta s kancléřem.

Pavel do Německa přijede v pondělí 20. března, oficiální program ho ale čeká až v úterý. Hned dopoledne se sejde se spolkovým prezidentem Steinmeierem v jeho sídle v berlínském zámku Bellevue. Zde Steinmeier přivítá Pavla s vojenskými poctami. Po jednání podle úřadu spolkového prezidenta obě hlavy státu předstoupí před novináře.

Český prezident v úterý navštíví také Památník berlínské zdi, setká se s krajany nebo s experty opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) na zahraniční a bezpečnostní politiku a na českém velvyslanectví bude jednat s bývalým spolkovým prezidentem Gauckem. Nového českého prezidenta k sobě pozvala také Německá společnost pro zahraniční politiku (DGAP).

Čelíme stejným problémům, ohrožuje nás Rusko, řekl Pavel na Slovensku

„Svou brzkou návštěvou Berlína hned na počátku svého mandátu vysílá Pavel zcela pozitivní signál,“ uvedl dnes poslanec CDU Knut Abraham. „Praha a Berlín hledí velmi podobně na složitou situaci v Evropě, která je ovlivněna ruskou válkou proti Ukrajině,“ sdělil v prohlášení. Poznamenal, že oceňuje Pavlův zájem o přeshraniční spolupráci, a to i na úrovni regionů. „Spolková vláda by měla českého prezidenta přijmout s otevřenou náručí,“ dodal.

Abraham bude od pondělí nadcházejícího týdne v Praze, kam jede s delegací poslanců ze Saska, Durynska, Saska-Anhaltska a Hesenska. Spolu s Českem podporuje Abraham zlepšení celoroční splavnosti Labe, ve Spolkovém sněmu totiž zastupuje jeden z polabských region v Braniborsku.

Závislost na Rusku je riziko, řekl Pavel. Jednal v Polsku o plynovodu Stork II

Do Německa se vydá Pavel znovu v květnu, kdy slíbil bavorskému premiérovi Markusi Söderovi setkání v Selbu v rámci bavorsko-českých oslav. Ty u příležitosti bavorsko-českých týdnů přátelství potrvají 12 týdnů od 19. května do 6. srpna. Akce se koná jako symbol dosavadních úspěchů přeshraničního rozvoje regionů Bavorska a Česka, naplánovány jsou kulturní události na obou stranách hranice.

Bavorsko navštívil Pavel již v únoru krátce po zvolení, když se v Mnichově zúčastnil Mnichovské bezpečnostní konference. Na její okraj se setkal mimo jiné s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a také se Söderem. Bavorský premiér si schůzku s Pavlem vyžádal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video