Prezident Petr Pavel a ministr vnitra Vít Rakušan

Prezident Petr Pavel a ministr vnitra Vít Rakušan | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Prezident Pavel podporuje náš přístup k migraci, řekl ministr Rakušan

  • 81
Prezident Petr Pavel podporuje přístup ministerstva vnitra k migraci, prohlásil po schůzce s ním ministr Vít Rakušan. „V téhle společné Evropě musíme mít i společnou odpovědnost,“ řekl ministr na Hradě. Rakušan byl v minulých dnech terčem opozice, protože kývl na dohodu o evropských pravidlech o společné migrační politice.

Dohoda je založená na „povinné solidaritě“ se zeměmi přetíženými žadateli o azyl. Místo povinného přerozdělování migrantů, které při pokusu o jeho zavedení před sedmi lety odmítlo Česko, Polsko a Maďarsko, počítá schválený návrh s tím, že relokace budou pouze jednou z možností, jak přetíženým zemím pomoci.

Dalšími variantami má být přímý finanční příspěvek a jiná pomoc, například vyslání expertů či materiální podpora.

Dokud jsou v Česku uprchlíci před Putinovou válkou z Ukrajiny, kteří mají dočasnou ochranu, země nic platit nemusí, když nebude migranty z jiných částí světa přijímat.

Pavel a Rakušan řešili, jak vytvářet odolnou společnost

„Bavili jsme se především o tom, co to je odolná společnost a jak vytvářet odolnou společnost proti nejrůznějšímu typy moderních hrozeb, které tady máme,“ řekl po hodinové schůzce na Hradě ministr Rakušan. Byla to podle něj spíše obecná debata.

„Chci prezidenta seznámit s aktuální agendou rezortu vnitra i s prioritami, kterým se věnujeme. Budeme také diskutovat o tom, jak v současné situaci posilovat odolnost společnosti vůči bezpečnostním hrozbám,“ sdělil iDNES.cz před schůzkou Rakušan.

Co se odehrálo v Rusku, nemá vliv na bezpečnost v Česku, uvedl ministr vnitra

„V současné době nevnímáme nějakou bezprostřední hrozbu pro Českou republiky. Dlouhodobě nežijeme v klidné době. Pokud máme několik set metrů za našimi hranicemi válku, to je situace nová, na kterou si stále musíme zvykat, ale to, co se odehrálo o víkendu, by nemělo mít žádný bezprostřední vliv na bezpečnostní situaci v České republice,“ reagoval Rakušan na dění v Rusku, kdy soukromá armáda Jevgenije Prigožina v průběhu soboty dostala pod kontrolu milionová města Rostov na Donu i Voroněž a došla až téměř k Moskvě.

Pak se ale Prigožin rozhodl, že až do Moskvy nedojde a stáhne své vojáky zpět, zatímco on sám zamíří do Běloruska. Dohodu údajně dojednat autokratický vládce Alexander Lukašenko. Bělorusko pod jeho vedením vystupuje jako vazal Ruska a režimu Vladimira Putina.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video